מחלות פסיכוסומטיות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מחלות פסיכוסומטיות

מחלות פסיכוסומטיותמחלות פסיכוסומטיות הן מחלות המופיעות או מוחמרות על רקע גורמים נפשיים. במקרים אלו, הופעת התסמינים השונים והירידה במצב הגופני הכללי נגרמים בסמוך לירידה במצב הרוח או לשינויים נפשיים אחרים. מחלות פסיכוסומטיות יכולות להופיע על רקע של אבל, פרידה מבן זוג, כישלון בתחום מסוים, אובדן מקום העבודה או בתקופות אחרות של סטרס ומצב רוח רע. כל הגורמים שצוינו, משפיעים במספר צורות על התפקוד הפיזיולוגי של הגוף, ובסופו של דבר יכולים לסייע להתפתחויות של מחלות שונות.

כיום ידוע על מספר מחלות המושפעות באופן ישיר מסטרס או ממצב נפשי, כמו לדוגמא פיברומיאלגיה ותסמונת המעי הרגיז, ומלבד זאת אנשים רבים מדווחים על הופעה של צינון או כאבי ראש בהשפעה של מצבים נפשיים.

בשנים האחרונות התפתחה ההבנה בנוגע לקשר בין הגוף לנפש, וכיום קיימות תיאוריות לגבי הקשר הזה במחלות רבות כמו פסוריאזיס, אסתמה, יתר לחץ דם, מיתוסים על תסמונת המעי הרגיז, ומחלות לב. מסיבות אלו, קיימים מקרים בהם רופאים ממליצים למטופלים לקבל עזרה כלשהי על ידי תרופות או שיחות עם אנשי מקצוע, על מנת להפחית את הסיכון שלהם למחלות השונות ואולי לשפר את הופעת התסמינים.

הקשר בין גוף לנפש

קיים קשר הדוק ביותר בין המצב הנפשי לבין שינויים פיזיולוגיים אשר יכולים לגרום למחלות שונות. כאשר הגוף נמצא במצב של סטרס, הוא מגייס את כל המערכות על מנת להתמודד עם המצב, להיות דרוך ומוכן לכל תרחיש אפשרי.

המקור של התגובה הזו, אשר נקראת גם תגובה סימפטטית או תגובה מסוג "Fight or Flight" הוא שבעתות מצוקה, על הגוף לתפקד במיטבו על מנת להיחלץ מהבעיה אליה נקלע. כך לדוגמא, כאשר אבינו הקדמונים נאלצו לברוח מאריה, קצב הלב והנשימה שלהם הואץ, לחץ הדם עלה, האישונים התרחבו, זרימת הדם עברה לאזור השרירים והופיעו שינויים נוספים אשר אפשרו להם להצליח במשימתם.

כמובן ששינויים אלה אינם טובים לגוף כאשר הם מופיעים באופן קבוע, וכיום ידוע שסטרס יכול לגרום לעליה בלחץ הדם ובקצב הלב, וכן לשינויים פיזיולוגיים נוספים, אשר יכולים לגרום להופעת מחלות שונות כמו לדוגמא התקף לב או שבץ מוחי.

שינויים נוספים המאפיינים מחלות פסיכוסומטיות

מלבד השינויים שהוזכרו אשר מופיעים כתוצאה מהסטרס, הפרעות נפשיות אחרות יכולות לגרום לתסמינים נוספים, הכוללים:

  • שינויים בתפקוד מערכת החיסון – מצבים נפשיים יכולים לגרום לפעילות יתר של מערכת החיסון או לפגיעה בה. לדוגמא, באנשים אשר סובלים ממחלות אוטואימוניות ודלקתיות כמו אסתמה, פסוריאזיס, קרוהן ואחרות, הפרעות במצב הרוח או סטרס יכולות להביא להתלקחות התסמינים. לעומת זאת, מסיבות דומות, כמעט בכל האנשים יכול להתפתח ביטוי של חסר בתפקוד המערכת החיסונית אשר גורם להצטננויות, דלקות והתפתחות מחלות זיהומיות קלות אחרות.
  • רגישות יתר לכאב – מצבים נפשיים כמו דיכאון או סטרס יכולים לגרום לרגישות יתר של מערכת העצבים, אשר יכולה להוביל להגברת הכאבים. ככל הנראה, השינויים הנפשיים גורמים להפרעה באספקת הדם לשרירים ולאזור העצבים, שמביאה להגברת הרגישות לכאב. מצב זה מתבטא בעיקר בכאבים כרוניים כמו כאבי גב תחתון, או כאבים מכל סוג אחר.
  • שינויים במערכת העיכול – הפרעה בפעילות מערכת העיכול על רקע מצבים נפשיים היא מצב ידוע, אשר מוכר בשם "תסמונת המעי הרגיז". השינויים הנפשיים גורמים לשיבוש בתנועתיות המעיים, שינויים בעצבוב מערכת העיכול והפרעות נוספות, אשר מובילים בסופו של דבר לכאבי בטן, נפיחות, גזים ושינויים בהרגלי היציאות.
  • כאבי ראש – אנשים רבים אשר סובלים מכאבי ראש, יכולים לדווח על כך שכאבי הראש מוחמרים בזמן לחץ או שינויים נפשיים אחרים, אשר גורמים לשינויים באספקת הדם למוח שגורמים להופעת הכאב. המצב הידוע ביותר אשר מופיעים בו כאבי ראש כתלות במצב נפשי הוא מיגרנה, אך סטרס ושינויים נפשיים יכולים להחמיר גם סוגים אחרים של כאבי ראש.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן