אטקסיה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אטקסיהאטקסיה היא לא מחלה או תסמונת, כי אם תסמין שיכול לנבוע כתוצאה ממגוון רחב של גורמים (תסמין שאינו ספציפי). מדובר למעשה בחוסר קואורדינציה בדרגות חומרה כאלו ואחרות (או בתנועות מגושמות מהרגיל של הידיים והרגליים), שלא נובע כתוצאה מהיחלשות של השרירים.

כיום מקובל לסווג את הסוגים השונים של האטקסיה לשלוש קבוצות מרכזיות להלן:

אטקסיה תחושתית – אטקסיה המתפתחת על רקע פגיעה במסלולים האחראיים על התחושה העמוקה, בדגש על תחושת המנח, כלומר הימצאות איברי הגוף והגוף עצמו במרחב. פגיעה שכזו יכולה להיות תוצאה של פגיעה בשורשי עצב תחושתיים, בעצבים תחושתיים במערכת העבים הפריפרית, באזור העניבה התיכונה או בעמודות האחוריות של חוט השדרה.

אטקסיה צרבלרית – אטקסיה צרבלרית היא אטקסיה המתפתחת על רקע נגעים באחד מהחיבורים של המוח הקטן למוח הגדול או גזע המוח או נגעים במוחון עצמו.

אטקסיה וסטיבולרית – אטקסיה המאופיינת בקיום של ניסטגמוס.

מה הם הגורמים של אטקסיה?

ישנו מגוון רחב של גורמים שיכולים להוביל להתפתחות של אטקסיה, כשלמעשה ישנם גורמים שיכולים לגרום ליותר מסוג אחד של אטקסיה. להלן חלק מהגורמים המרכזיים על קצה המזלג:

  • פגיעת ראש ובעיות מוחיות שונות – פגיעה מוחית יכולה לגרום לכל אחד מסוגי האטקסיה: תחושתית (כשהפגיעה התרחשה בחוט השדרה הדורסלי, האונה הקודקודית או התלמוס), וסטיבולרית (כאשר הפגיעה התרחשה במערכת הווסטיבולרית או באזורים הווסטיבולריים בקליפת המוח) וצרבלרית (כשהפגיעה התרחשה במוחון).
  • חומרים שונים – ישנו מגוון רחב של חומרים שיכולים להשרות אטקסיה, כשבעיקר מדובר בחומרים הגורמים לדיכוי מערכת העצבים המרכזית. דוגמה טובה לחומר שיכול להשרות אטקסיה חולפת (צרבלרית ווסטיבולרית) היא האתנול, המצוי במשקאות אלכוהוליים. חומרים נוספים שיכולים להשרות אטקסיה הם למשל תרופות לטיפול בפרכוסים אפילפטיים, ליתיום, קנביס, קטמין, בנזודיאזפינים ועוד.
  • מחסור בוויטמין B12 מחסור חמור בוויטמין B12 יכול להוביל למגוון רחב של תסמינים נוירולוגיים כשבין היתר מדובר באטקסיה סנסורית וצרבלרית.
  • מחלת ווילסון – מחלה גנטית הבאה לידי ביטוי בבעיות בהפרשת נחושת מהגוף. החולים במחלה זו סובלים מהצטברות יתרה של נחושת ברקמות הגוף המובילה למגוון רחב של תסמינים נוירולוגיים כשבין היתר מדובר באטקסיה.
  • תת פעילות של בלוטת התריס תת פעילות של בלוטת התריס יכולה גם כן לגרום למגוון רחב של בעיות נוירולוגיות כשבין היתר מדובר בתרדמת, התקף פסיכוטי, שיטיון וכמובן שגם אטקסיה צרבלרית.

מה הם התסמינים של אטקסיה?

להלן כמה מהתסמינים בהם אטקסיה יכולה לבוא לידי ביטוי:

  • הליכה על בסיס רחב וחוסר יציבות בהליכה ובעמידה (ובעקבות כך נטייה לנפילות).
  • תחושות של דגדוג, עקצוץ או נימול בידיים וברגליים (אופייני בעיקר לסובלים מאטקסיה סנסורית).
  • חוסר שליטה על הידיים.
  • רעד באיברים שונים בגוף.

כיצד מאבחנים אטקסיה?

תהליך האבחון של אטקסיה כולל בראש ובראשונה בחינה של גורמי סיכון שונים (פציעת ראש, צריכת סמים או תרופות שונות ועוד) ובדיקה גופנית מקיפה. כל אחד מסוגי האטקסיה בא לידי ביטוי באופן שונה ועל ידי בדיקה פשוטה יחסית ניתן לקבוע מאיזה סוג של אטקסיה סובל הנבדק ולמקד את הבדיקות בהמשך תהליך האבחון.

כך לדוגמה אם עיניו של המטופל מרצדות ללא שליטה, ככל הנראה הוא סובל מאטקסיה וסטיבולרית ולעומת זאת אם קיימת אטקסיה בצד אחד בלבד של הגוף, יש להעלות את החשד לכך שמדובר בנגעים באזורים הצדיים של המוח.

בדיקות מורכבות יותר הן בעיקר בדיקות מעבדתיות כמו לדוגמה בדיקות דם לבירור רמות הנחושת, הברזל והורמון בלוטת התריס, בדיקות הדמיה שונות לשלילת נגעים מוחיים או פגיעה בחוט השדרה, בדיקות גנטיות לשלילת מחלות גנטיות שונות שיכולות לגרום לאטקסיה ועוד.

כיצד מטפלים באטקסיה?

הטיפול באטקסיה משתנה בהתאם לגורם שהוביל להתפתחותה. כך לדוגמה אם מדובר במטופל הסובל מאטקסיה על רקע גידול מוחי, הטיפול ישתנה בהתאם לשלב שבו אובחן הגידול כך שאם מדובר בגידול שאובחן בשלב מוקדם מאוד, ייתכן כי ניתן יהיה להסירו בניתוח.

לעומת זאת, אם מתברר כי החולה סובל מאטקסיה על רקע מחסור חמור בוויטמין B12, הרי שעל ידי מילוי החוסר באמצעות זריקות B12, ניתן יהיה לרוב להתגבר על הבעיה. כמו כן, יש להבין כי במקרים מסוימים לא ניתן לסייע לחולים, כמו למשל במקרה של אטקסיה שהתפתחה על רקע מחלה ניוונית של מערכת העצבים המרכזית.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן