אובאיטיס – דלקת הענביה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אובאיטיס

אובאיטיסאובאיטיס היא דלקת באזורה הענביה (Uvea), אשר כולל את החלק האמצעי של העין – הקשתית, הגוף הריסני (Ciliary body) ושכבת הדמית (הכורואיד).

אובאיטיס מופיעה לרוב כחלק ממחלות אוטואימוניות מסוגים שונים או כתוצאה מזיהום אשר גורם להתפתחות הדלקת. ללא טיפול באובאיטיס, הדלקת עשויה לגרום לנזק קשה ובלתי הפיך, ולכן חשוב מאוד להגיע לאבחנה המתאימה ולטפל במחלה.

תסמינים

התסמינים של אובאיטיס יכולים להופיע באופן פתאומי ואקוטי או להתפתח בהדרגה, וכוללים:

  • הפרעות ראיה – הדלקת בעין יכולה להוביל להפרעה בחדות הראיה, אשר ללא טיפול יכולה להישאר קבועה. בנוסף, לעתים הראיה יכולה להפוך למעורפלת, ובמקרים מסוימים יכולים להופיע כתמים שחורים בשדה הראיה.
  • כאבים בעיניים – חלק מהאנשים הסובלים מאובאיטיס מתלוננים על כאבים בעין ובסביבתה, המלווים לרוב בתחושת סנוור ורגישות לאור.
  • הפרשת מוגלה – התהליך הדלקתי גורם ברוב מקרי האובאיטיס להפרשה של מוגלה, אשר יכולה להופיע על הקשתית  וליצור צורה אופיינית הנקראת היפופיון – פלס מוגלה בתחתית הקרנית.

גורמים

במקרים רבים, אובאיטיס מופיעה כחלק מהתסמינים של מחלות סיסטמיות שונות, והפגיעה העינית מבטאת בעצם חלק מהתהליך הדלקתי התוקף מקומות נוספים בגוף. המצבים העיקריים בהם יכול להופיע אובאיטיס הם:

  • מחלות אוטואימוניות – מחלות בהן מערכת החיסון תוקפת איברים בריאים בגוף, ובין היתר יכולה להופיע פגיעה בעין ואובאיטיס. המחלות העיקריות הגורמות לכך הן מחלת בכצ'ט וסרקואידוזיס, אך כל מחלה אוטואימונית אחרת יכולה להוביל לאובאיטיס. מסיבה זו, אנשים הסובלים ממחלות אוטואימוניות מאובחנות צריכים לעבור בדיקת רופא עיניים תקופתית על מנת לשלול פגיעה עינית. מצד שני, אנשים אצלם מאובחנת אובאיטיס צריכים לעבור בירור ראומטולוגי מקיף לשלילת מחלות אוטואימוניות אחרות.
  • מחלות דלקתיות – בחלק מהמחלות הדלקתיות כמו מחלת קרוהן או קוליטיס כיבית יכולה גם להופיע מעורבות עינית הגורמת לאובאיטיס.
  • זיהומים – קיימים מצבים בהם מזהמים שונים יכולים להגיע אל העין ולגרום לאובאיטיס. מדובר על מחלות כמו הרפס, סיפיליס, מחלת שריטת החתול, טוקסופלזמוזיס ושחפת, אשר יכולים להסתבך ולגרום לתגובה עינית.
  • חבלה לעין – במקרים של חבלה לעין יכולה להופיע פגיעה באיברים המרכיבים את הענביה, ולהוביל לאובאיטיס.

סיבוכים של אובאיטיס

חוסר אבחנה או טיפול באובאיטיס, יכול לגרום למגוון סיבוכים הכוללים מחלות עיניים שונות אשר בסופו של דבר יכולות לגרום לאבדן הראיה. ללא טיפול מתאים, אובאיטיס יכולה לגרום למחלות כמו גלאוקומה, קטרקט, מחלות של עצב הראיה והרשתית ובסופו של דבר לגרום לאבדן ראיה. ולכן, חשוב מאוד להקפיד על הטיפול במחלה, למרות שלעתים הוא יכול להיות קשה, ארוך טווח ובעל תופעות לוואי.

טיפול באובאיטיס

הטיפול באובאיטיס כולל כמובן טיפול במחלה הסיסטמית הגורמת לכך וטיפול בדלקת עצמה של העין. במידה ואין אבחנה של מחלה סיסטמית אוטואימונית או דלקתית, רופאים רבים ימליצו לעבור בירור מקיף לזיהוי מחלה כלשהי שיכולה להתבטא באובאיטיס. בנוסף לטיפול הסיסטמי, הכולל לרוב סטרואידים ותרופות לדיכוי מערכת החיסון, הטיפול בדלקת העינית כולל:

  • סטרואידים ותרופות נוספות אנטי דלקתיות – במטרה להתגבר על הדלקת, חולים רבים משתמשים בטיפות עיניים המכילות סטרואידים. הטיפול המקומי מספק הפחתה משמעותית של התהליך הדלקתי עם מעט מאוד תופעות לוואי סיסטמיות. בחלק מהמקרים, הטיפול יהיה על ידי סטרואידים סיסטמיים או בהזרקה אל העין.
  • תרופות לדיכוי מערכת החיסון – במידה והסטרואידים לא עובדים, ממשיכים לשלב הבא בטיפול הכולל שימוש בתרופות לדיכוי מערכת החיסון. מדובר בתרופות ציטוטוקסיות, הגורמות להרס תאים ובכך מספקות הפחתה משמעותית של התהליך הדלקתי.

חשוב לזכור שמכיוון שאובאיטיס קשורה לרוב למחלות אחרות, ובכל מקרה נחשבת למחלה קשה מאוד, הטיפול יכול להיות ממושך ביותר, ועל החולים להיות סבלניים וללמוד להתמודד עם השימוש הכרוני בתרופות במטרה להציל את העין הפגועה.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן