בדיקת שקיפות עורפית

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

שקיפות עורפית היא בדיקת אולטרה סאונד הנעשית בין השבוע העשירי לשלוש עשרה להריון, ובודקת הפרעות כרומוזומליות שונות בעובר.

בדיקה זו משמשת כבדיקת סקר המגלה את ההסתברות הסטטיסטית ללידת עובר בעל מום כרומוזומלי, כשהמרכזי ביניהם הוא תסמונת דאון. הבדיקה לוקחת בחשבון את גיל האם בעת ביצוע הבדיקה, אורך העובר והמדדים אשר נלקחו מעורפו של העובר.

הבודק בבדיקת השקיפות העורפית מחפש ומודד את כמות הנוזלים המצטברת מתחת לעורפו של העובר. יתרונה הגדול של הבדיקה הוא בשבוע המוקדם בו היא מבוצעת, אולם חסרונה היא בכך שהיא יכולה לגלות רק 70% מכלל העוברים בעלי תסמונת דאון.

ביצוע שקיפות עורפית בשבוע מוקדם מאפשר המשך מעקב הריון או לחילופין הפסקת הריון על ידי ביצוע גרידא.

שקיפות עורפית – איך לקרוא את התוצאות

מכיוון שנמצא קשר ישיר בין עוביו של האזור העורפי של העובר לבין מומים כרומוזומליים ואחרים (מומי לב, למשל), תוצאת מדידה של מעל 3 מ"מ מחשידה את העובר כבעל מום ומצריכה את המשך הבדיקות וקבלת ייעוץ גנטי.

תוצאת הבדיקה כולה תיקח בחשבון שלושה פרמטרים הכוללים את גיל האישה, אורך העובר ותוצאת מדידת העורף. התוצאה המתקבלת היא יחס אשר יגדיר את הסיכון ללידת ילד בעל תסמונת דאון.

מכיוון ששקיפות עורפית היא בדיקת סקר היא אינה יכולה לאשר או לשלול בוודאות את הימצאותו של הפגם הכרומוזומלי. לפעמים תוצאות הבדיקה מחייבות את המשך הבירור. כאשר היחס הוא 1:380 תישלח האישה לבירור של בדיקת מי שפיר, שהיא בדיקה ודאית יותר לאבחון תסמונת דאון או תסמונת טרנר. הפיתוחים האחרונים בתחום הצליחו לעלות את רגישות הבדיקה ולהפכה לאמינה יותר.

הערכת סיכון משולבת

הוספת בדיקת דם (תבחין ביוכימי) לבדיקת שקיפות עורפית הצליחה לעלות את אחוז הרגישות של הבדיקה לכדי 90 אחוזי ודאות. בטרימסטר הראשון נבדקים בנוסף לשקיפות עורפית שני חלבונים המיוצרים בשלייה (PAPP-A ו- HCG). בטרימסטר השני מתווספת עוד בדיקת דם הבודקת הורמונים נוספים (אסטריול ו-HCG ) בשילוב עם בדיקת החלבון העוברי.

כל הבדיקות הללו מתווספות לשקלול אחד ומתקבלת תוצאה, שהיא עדיין סטטיסטית, אולם אמינה הרבה יותר. הבדיקה המשוקללת נחשבת לבדיקה האמינה ביותר שהיא איננה חודרנית לגילוי תסמונת דאון.

כדאי לציין, כי רק חלק מהבדיקות הללו נמצאות בסל הבריאות 2011, ולכן כדאי להתייעץ עם הרופא המטפל לגבי הצורך בבדיקות אלה. הבדיקה המשוקללת מומלצת ביותר לנשים מעל גיל 35 בזמן הבדיקה, ולנשים בעלות הריון מרובה עוברים.

מהלך בדיקת השקיפות העורפית

יתרונה הגדול של בדיקה זו היא בעצם בטיחותה. מכיוון שבדיקה זו היא בעצם בדיקת אולטרה סאונד (בדומה לבדיקת הסקירה) היא לא חודרנית ולא מהווה סיכון לא לאם ולא לעוברה. יש להקפיד על השבוע המומלץ לביצוע הבדיקה מכיוון שמדדי העובר משתנים עם התפתחות ההיריון.

המדדים אשר משווים למדדים של עוברים בריאים צריכים להיות בעלי המכנה המשותף הרחב ביותר. הבדיקה עורכת כ- 10-15 דקות. בדרך כלל, בשבוע הריון מוקדם, נוהגים לבצע את הבדיקה על הבטן ולא באופן וגינאלי, אלא אם יש צורך בכך, ולכן מתאפשרת כניסת מלווה.

לפעמים, בבדיקת שקיפות עורפית גם כוללים סקירה נוספת על מערכות העובר על מנת לוודא את תקינותו, בדומה לסקירה הראשונה. ישנם מחקרים אשר תומכים בבדיקת הימצאות עצם האף, אשר היא בעצמה יכולה להצביע על ליקויים שונים.

בדיקת השקיפות העורפית נחשבת לקלה מאד וללא תופעות לוואי מיוחדות. הבדיקה יכולה להיעשות באופן פרטי במרפאה של רופא העובד בשיתוף עם קופת החולים של היולדת, וקבלת החזר כספי בשלב מאוחר יותר.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן