מהי שלייה נעוצה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

שלייה נעוצה

שלייה נעוצהשלייה נעוצה משמעה, קושי בהיפרדות השיליה מהרחם לאחר הלידה, באופן חלקי או מלא, כתוצאה מהינעצותה בשריר הרחם, ובמקרים נדירים אף לאיברים סמוכים כמו שלפוחית השתן. מקרה זה מהווה מקרה חירום מסוכן לחייה של האם, מחשש לדימום פנימי מאסיבי.

הטיפול במצב זה נע מהוצאה ידנית של השיליה ועד ניתוח כריתת רחם, על פי דרגת החומרה של השתרשותה בשריר הרחם. הגורמים לשלייה נעוצה אינם ידועים בבירור, אולם יש להניח כי ישנם גורמים מכאניים וביולוגיים, כמו למשל ניתוחים קיסריים חוזרים.

ישנן שלוש דרגות חומרה לשלייה נעוצה, על פי דרגת החדירה אל הרחם או מעבר לו: שלייה נעוצה קלות (placenta accrete), שלייה נעוצה בדרגה בינונית (placenta increta) ושלייה נעוצה בדרגה קשה (placenta percreta).

מכיוון שמספר המקרים של שלייה נעוצה בישראל, נמוך יחסית, במקרה של חשש המתגלה במהלך ההיריון, מומלץ לאישה לפנות לאחד המרכזים הרפואיים הגדולים אשר צברו ניסיון בתחום זה. למרכזים אלה, יהיה צוות כירורגי מיוחד למטרה זו, אורולוגים, גניקולוגים ואמצעי בקרה ומעקב חדישים.

הגורמים לשלייה נעוצה

מכיוון ששכיחותם של המקרים הולכת ועולה, ישנה סברה האומרת כי הגורם השכיח ביותר לשלייה נעוצה הינו גורם מכאני כמו ניתוחים קיסרים חוזרים. השלייה נוטה להשתרש במקום הצלקת הניתוחית בתחתית הרחם.

גם נשים אשר עברו ניתוחים אחרים באזור הרחם (כמו כריתת שרירן) עלולות להיות בקבוצת הסיכון לפתח שלייה נעוצה. עם זאת, ישנם גורמים ביולוגים נוספים אשר מערבים תאים וגורמים שונים. אבחון מקרים אלו הינו קריטי להמשך הטיפול, ולמעשה להצלת חיי האם. פעמים רבות, אפשר לחשוד בשלייה נעוצה כבר במהלך ההיריון, כאשר ישנה שליית פתח, באמצעות בדיקות האולטרה סאונד הנפוצות.

מעבר לכך, כל הנשים אשר עברו מספר ניתוחים קיסריים נמצאות בקבוצת סיכון ומעקב צמוד יותר, כמו גם יולדות מבוגרות גם אם הן לא עברו ניתוחים קודמים, נשים לאחר הפריות ונשים אשר תוצאות הסקר לתסמונת דאון העלה כי יש בדמן רמות גבוהות מדי של בטא hcg. שכיחות המקרים בישראל של שלייה נעוצה המתוארת כיום היא 1.67 מקרים לכל אלף לידות.

תסמינים נפוצים והטיפול בהם

במקרים נדירים ביותר, תיתן שלייה נעוצה את תסמיניה כבר במהלך ההיריון, ותתבטא בדימום בשתן. לכן, אמצעי המניעה של מקרים אלה לא יעילים ואינם ניתנים לפיקוח באופן מעשי. עם זאת, במקרה של חשש, יומלץ לאישה ללדת בניתוח קיסרי כאשר הצוות המיילד הבכיר מוכן לאפשרות זו, כמו גם בנק הדם המוכן לאספקת מנות דם רבות.

התסמינים של שלייה נעוצה, בדרך כלל, יתבטאו דווקא לאחר יציאת התינוק, בשלב השלישי של הלידה, כאשר ייראה דימום בדרגות חומרה משתנות. הרחם, אשר לא יכול להתכווץ, עקב הינעצות השלייה, מדמם ללא הפסק. הטיפול ייעשה על פי דרגת החומרה הנראית.

כאשר מחליטים על הפרדת השלייה באמצעות ניתוח, פעמים רבות, קיים חשש לכריתת רחם. החלטה זו תיעשה על פי הערכת הסיבוכים, חומרת המקרה, גיל הפריון ותכנון אופציונאלי של ילדים נוספים. התפרסמו מספר מחקרים אשר הראו כי ישנה אפשרות, במקרים מסוימים, לטיפול שמרני. משמעו של טיפול זה הוא השארת השיליה ברחם ומעקב אחר מצבה ההמודינמי של האישה.

הניתוח או הטיפול הפולשני יוכלו להיעשות במועד מאוחר יותר, אם בכלל. החיסרון היחיד שהתגלה בטיפול זה, הוא נוכחות זיהום רחמי, אשר חייב מתן טיפול באנטיביוטיקה. חיסרון זה נראה שולי לעומת אובדן כושר הפריון וסיבוכי הניתוח הדחוף. טיפול זה עוד נמצא תחת בקרה ופיקוח ולא נעשה בכל המרכזים הרפואיים.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן