מהי רטינופתיה סוכרתית ?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

רטינופתיה סוכרתית

רטינופתיה סוכרתיתרטינופתיה היא מחלה שבאה לידי ביטוי בפגיעה ברשתית. למרות שקיימים סוגים נדירים יותר של רטינופתיה, לרוב כאשר משתמשים במונח רטינופתיה הכוונה היא לרטינופתיה סוכרתית שהיא תוצאה של סוכרת לא מאוזנת.

למעשה, שמונים ושישה אחוז ממקרי העיוורון בקרב חולי סוכרת סוג 1 הם תוצאה של רטינופתיה סוכרתית ואילו שליש ממקרי העיוורון בקרב חולי סוכרת סוג 2 הם תוצאה של מחלה זו. סך הכול רטינופתיה סוכרתית היא הגורם העיקרי שמוביל לעיוורון בגילאי עשרים וארבע עד ארבעים ושבע.

המחלה מתחילה לרוב באופן א-תסמיני, אך ככל שהיא מתקדמת היא גורמת לסגירה של כלי הדם ברשתית כשלבסוף היא מובילה לצמיחה של כלי דם חדשים על פני השטח האחורי של הזגוגית וברשתית שנוטים לדמם בקלות.

מה הם הגורמים למחלה?

מחלת הסוכרת גורמת למגוון רחב של ליקויים בכלי הדם כשבדרך כלל הראשונים להיפגע הם כלי הדם הקטנים ביותר בגופנו שנמצאים בין היתר בכליות וברשתית העין. הפגיעה מתרחשת בדופן של כלי הדם הקטנים ביותר בעין וכתוצאה מכך הם מתחילים לדלוף ועלולה להיווצר ברשתית בצקת מקומית.

מאחר ומתרחשת פגיעה בכלי הדם הקטנים, העין מגיבה לכך על ידי הצמחה של כלי דם חדשים אך מנגנון זה אינו יעל כיוון שכלי הדם החדשים שצומחים שבריריים מאוד ונוטים לדמם בקלות רבה. כמו כן, הם עלולים להתכווץ ולגרום להיפרדות של הרשתית.

מה הם התסמינים של רטינופתיה סוכרתית?

בשלבים הראשוניים של המחלה כלי הדם שממוקמים במרכז הרשתית מפרישים נוזל צלול שמוביל להיווצרות של בצקת מקומית. הבצקת המקומית גורמת לטשטוש של הראייה המרכזית בלבד אך לרוב הנוזל השקוף שנקרא סרום נקלט מחדש בתוך כלי הדם ולפיכך הטשטוש בדרך כלל הוא זמני בלבד. במידה וקצב הדליפה גבוה מקצב הספיגה החוזרת, הטשטוש לא ייעלם.

בשלב מסוים כאשר הבצקת נהיית חמורה יותר, טשטוש הראייה ילך ויחמיר גם כן עד שיתרחש אובדן של הראייה המרכזית. אובדן הראייה המרכזית יכול להעיד גם על חסימה של כלי הדם מסביב לפוביאה. יש לציין שלרוב הדימום של כלי הדם הקטנים שמתרחש בשלבים המוקדמים של הרטינופתיה לאו דווקא יבוא לידי ביטוי בתסמינים בראייה.

במידה ומתרחש מצב של רטינופתיה סוכרתית שגשוגית שבו צומחים כלי דם חדשים ברשתית, מעבר לטשטוש בראייה עלול להופיע גם עיוות של הראייה ובמקרים בהם כלי הדם החדשים מושכים את הרשתית ומפרידים אותה ממקומה יתרחש אובדן מלא של הראייה בעין הפגועה.

כיצד מאבחנים רטינופתיה סוכרתית?

על מנת לאבחן את המחלה יש לעשות שימוש במנורת סדק בעזרתה ניתן לראות את הבצקת במקולה. על מנת לראות את ההתקדמות של המחלה ניתן להזריק לעין חומר שנקרא פלואורסצאין שמאפשר לצלם את קרקעית העין וכך לראות בדיוק היכן התרחש הדלף והאם קיים חסר של כלי דם ברשתית.

בדיקה נוספת שייתכן שתתבצע היא OCT שתאפשר להעריך את עובי הרשתית ואת מידת הבצקתיות שלה. במקרים של דימום ניכר ניתן יהיה לעשות שימוש במכשיר אולטרסאונד על מנת לאבחן מקרים של היפרדות הרשתית.

כיצד מטפלים ברטינופתיה סוכרתית?

ישנו מגוון של טיפולים שמטרתם למנוע את התקדמות הרטינופתיה. בין היתר מדובר על שימוש בלייזר שמטרתו להפחית את השטח של הרשתית וזאת על מנת להוריד את תצרוכת החמצן שלה כדי למנוע יצירה של תאי דם חדשים. כמו כן, ניתן לבצע שאיבה של הדם ושל הזגוגית על מנת למנוע את ההיפרדות של הרשתית ובמקרים מסוימים נהוג לטפל על ידי הזרקה של אבסטין לתוך זגוגית.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן