צהבת – סוגים ודרכי מניעה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

צהבת היא מחלה אשר נגרמת כתוצאה ממחלת כבד קשה וגורמת להופעת צבע צהוב בעור ובלחמית העין. הצבע האופייני מתקבל משקיעת פיגמנט הנקרא בילירובין, שלא מתפנה בצורה תקינה בגלל מחלת הכבד.

צהבת יכולה להופיע באופן חריף וכרוני, ונחשבת לאחת המחלות הזיהומיות הנפוצות בעולם. מלבד הצבע, צהבת מעידה גם על בעיית כבד קשה, ויש להתייחס אליה בכובד ראש.

הגורמים לצהבת

צהבת כאמור נגרמת מחוסר תפקוד של הכבד שיכול להיווצר מגורמים שונים. הגורם הנפוץ ביותר לצהבת הוא נגיפי. הוירוסים הגורמים לצהבת נקראים Hepatitis Virus – הפטיטיס, המחולקים ל-5 סוגים עיקריים, A-E.

בנוסף, תסמיני הצהבת יכולים להיגרם גם ממחלות אוטואימוניות, אלכוהוליזם, מחלות חסימת מרה ושחמת הכבד.

מצב נפוץ נוסף הוא צהבת של היילודים, שמופיעה בתדירות גבוהה אצל תינוקות. כל המחלות הללו גורמות לתפקוד לקוי של הכבד ולבעיה בפינוי הבילירובין, מה שמוביל בסופו של דבר לצהבת.

צהבת נגיפית מסוג A

הווירוס Hepatitis A הוא נגיף נפוץ מאוד הגורם למחלה שכיחה ביותר בעיקר אצל ילדים. המחלה נגרמת כתוצאה מהיגיינה לקויה ומועברת דרך מערכת העיכול. רוב האנשים נדבקים בנגיף כבר בילדותם, ללא סימפטומים מיוחדים מלבד כאבי בטן ושלשול. אחוז קטן מאוד הופכים לסימפטומטיים וסובלים מצהבת בגלל בעיה בסילוק הבילירובין.

צהבת מסוג A נפוצה בעיקר במקומות מלוכלכים כמו בסיסי צבא, ובעיקר מטבחים בעלי היגיינה לקויה ולכן תמיד חשוב להקפיד על היגיינה מינימאלית. החל משנת 1997 כל הילדים מחוסנים נגד נגיף צהבת A, וכמו כן מתחסנים כנגד הנגיף גם בלשכת הגיוס.

בנוסף, החיסון מומלץ לתרמילאים הנוסעים למדינות העולם השלישי ומבצעים חיסונים לפני נסיעה לחו"ל. במדינות אלו עלולים המטיילים להיחשף לנגיף במקומות שונים בהם ישהו או יכולים לקבל הרעלת מזון בדוכני רחוב מלוכלכים.

צהבת נגיפית מסוג B

צהבת מסוג אחר נגרמת על ידי הנגיף Hepatitis B המועבר על ידי החלפת נוזלי גוף – דקירת מחט, ערבוב דם, רוק ויחסי מין. לעומת צהבת A, צהבת מסוג B היא מחלה מסוכנת יותר שעלולה לגרום לנזק כרוני ולהתפתחות שחמת. כמו כן, חולי צהבת B הם בעלי סיכון מוגבר ללקות בסרטן הכבד. גם לצהבת מסוג B ישנו חיסון, שניתן החל משנת 1992.

ילדים שנדבקים בצהבת B נמצאים בסיכון מוגבר להתפתחות מחלה כרונית, על השלכותיה הרבות – שחמת וסרטן הכבד. לעומת זאת, מבוגרים שנדבקו בצהבת B, בדרך כלל מחלימים על ידי טיפול מתאים.

צהבת יילודים

מקרה נפוץ נוסף בו מופיעה צהבת הוא צהבת של היילוד. צהבת מסוג זה לא נגרמת על רקע נגיפי, אלא בגלל שהכבד עדיין לא מצליח לסלק כראוי את הבילירובין. צהבת יילודים מופיעה בדרגות חומרה שונות אצל כ-50% מהתינוקות שנולדים, ואינה נחשבת לבעלת סיכונים עתידיים.

הגורם העיקרי לצהבת יילודים כאמור הוא בעיה בפינוי הבילירובין על ידי הכבד. בילירובין הוא חומר פיגמנטי שנוצר על ידי פירוק המוגלובין, ובמצב נורמאלי מפונה החוצה דרך הכבד והמרה. אצל תינוק שנולד יש שתי בעיות עיקריות: ייצור יתר כדוריות אדומות והתפתחות לא מספקת של הכבד.

אצל תינוקות יש בדרך כלל כמות גדולה מאוד של כדוריות דם אדומות, בעיקר בגלל הצורך בהן בזמן היותם עוברים. לאחר שהעובר יוצא לאוויר העולם, אין כבר צורך בכמות כה גדולה של כדוריות אדומות, והן עוברות פירוק. כתוצאה מכך מיוצר בילירובין (שכאמור מגיע מפירוק המוגלובין) ברמה גבוהה מזו שהכבד יכול לפנות.

מצב נפוץ נוסף הוא כבד שלא התפתח בצורה מספקת על מנת לפנות את הבילירובין בצורה טובה. פעילות הכבד בפינוי הבילירובין היא קריטית, ועל אחת כמה וכמה כאשר יש כמות בילירובין גדולה בהרבה מהנורמה.

ברוב המקרים, הצהבת עוברת מעצמה לאחר מספר שבועות כאשר הכבד מתפתח והבילירובין מפונה. במקרים קשים פונים לפוטותרפיה – טיפול באור או לתהליכי החלפת דם.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן