מהי פקקת ורידים וכיצד ניתן למנוע אותה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פקקת ורידים היא מצב בו נוצר קריש דם בתוך וריד. קרישי דם כאלו נפוצים יותר באזורים הנמוכים של הגוף כמו הגפיים התחתונות. המקובל לסווג את פקקת הוורידים לשני סוגים:

  • פקקת ורידים שטחיים – מצב רפואי פחות מסוכן וללא השלכות רפואיות רציניות. סוג זה של פקקת ורידים מתרחש בכלי דם שטחיים יותר, כלומר בכלי דם הקרובים יותר לפני השטח של הגוף ובעיקר ברגליים. מצב זה בא לידי ביטוי בדלקת מקומית שמובילה לכאב, אי נוחות ואדמומיות ממוקדת.

מדובר בתגובה אקוטית אשר מצמצמת מאד את זרימת הדם העתידית בכלי הדם הפגוע.

עובדה זו, בשילוב המבנה של הורידים השטחיים הנטולים שריר חלק הקיפי – מפחיתים את הסיכוי לפתח מצבי חירום מסכני חיים כפי שיפורט ויוסבר בהמשך.

  • פקקת ורידים עמוקים – כפי שניתן להבין מהשם, פוגעת בורידים עמוקים יותר, שהם רחבים וגדולים יותר. גם כאן, הקרישים נוצרים לרוב בחלקים התחתונים של הגוף, דוגמת הורידים העמוקים של רגליים או בורידי האגן הפנימיים. למצב זה עשויות להיות השלכות משמעותיות יותר העלולות להביא אף למוות.

גורמי הסיכון המסורתיים לפיתוח קרישים מעיין אלו הם חוסר תנועתיות או האטה משמעותית של זרימת הדם, ישיבה ממושכת בטיסה ארוכה למשל, עלולה לגרום לתסמונת מחלקת התיירים, נזק לכלי הדם (שברים ופגיעות שונות) ומצבים שונים המובילים לקרישות יתר (מוטציות גנטיות שונות). שילוב של גורמים אלו מוביל כמובן לסיכון מוגבר להתפתחות קרישי דם משמעותיים.

פקקת ורידים – סיבוכים וסכנות

הקריש שנוצר בורידים העמוקים יכול להיפרד ולנוע אל כלי דם אחרים. קריש זה ייעצר כשהוא יגיע אל כלי דם קטנים יותר, כמו אלו הקיימים בריאות. חסימה של כלי הדם הריאתיים על ידי קרישי דם מרובים או קריש גדול, נקראת תסחיף ריאתי, והינה מצב חירום רפואי הדורש טיפול דחוף ביותר, עם שיעורי תמותה גבוהים.

פקקת בורידים העמוקים יכולה להתרחש ללא כל ביטוי חיצוני, אולם במרבית המקרים תלווה בתלונות הקשורות לאיבר הפגוע. הורידים השטחיים הסמוכים לאזור עשויים להתרחב, בליווי תלונות של כאב, נפיחות, אדמומיות וחום מקומי. בשל הסיכון הגבוה ואפשרויות הטיפול היעילות במצב זה – כל פנייה לגורם רפואי עם התלונות הללו תזכה להתייחסות של פקקת ורידים, עד שלילת אבחנה זו.

טיפול ומניעה

פקקת ורידים שטחית כאמור, אינה סיטואציה מסכנת חיים. אין צורך בטיפול מיוחד במקרים אלו, כיוון שהפקקת תרפא מעצמה כעבור פרק זמן קצר. עיקר הסיוע הרפואי הוא סימפטומטי ומתרכז בהפחתה והקלה של תלונות החולה באמצעות תרופות משככות כאב ומפחיתות דלקת. לעיתים ניתן להסתייע בחבישות אלסטיות ובפרוצדורות כירורגיות מקומיות להסרת הקרישים על פי הצורך.

לאנשים הנמצאים בחוסר תנועה למשך זמן ממושך, כמו למשל בטיסות ארוכות או לאחר ניתוח, מומלץ להקפיד על החזר נוזלים לגוף ועל הנעת הגפיים במידת האפשר.

באופן זה תואץ זרימת הדם והסיכוי ליצירת קריש בלתי רצוי קטן. במקרים מסוימים ניתן אף לכרוך תחבושות אלסטיות לוחצות על פני הגפיים התחתונות. נשים וגברים שלהם מספר גורמי סיכון ידועים לקרישות יתר, עשויים להסתייע בטיפול תרופתי מניעתי על פי הנחיית הרופא המטפל.

בדומה למקרי תחלואה רבים, המודעות להתפתחות פקקת ורידים וההתייחסות המתאימה לנושא, תוביל לצמצום הפגיעה, לשיפור מהיר בתלונות הפונה ולהפחתת שיעורי התמותה.

עיקר האבחנה מתבססת על חשד גבוה הן של הפונה והן של הגורם המטפל, ובסיוע מספר בדיקות דם ומבחני הדמיה מסויימים, ניתן להתחיל בטיפול שעיקרו הקטנת הסיכון לפגיעה מסכנת חיים בעקבות הקריש והמסת קרישי דם באברים חיוניים.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן