פצעי לחץ – מניעה וטיפול

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פצעי לחץ

בגופנו עלולים להתפתח סוגי פצעים רבים: שריטות, פצעים שטחיים, פצעים בקיבה (אולקוס), פצעים פנימיים, פצעים חיצונים, פצעי דקירה ופצעי לחץ.
מרבית הפצעים מתחילים להתפתח באופן תמים ולא מזיק, אך ללא מתן אבחון וטיפול נאות, חלק מהפצעים ובעיקר פצעי לחץ, יכולים לגרום לסיבוכים בריאותיים קשים ביותר.

מהם פצעי לחץ?פצעי לחץ

פצעי לחץ מאופיינים ומוגדרים כפצעים הנוצרים לאחר לחץ ממושך וכרוני על אזור מסוים בגוף האדם.

כולנו יושבים שעות רבות, באם בעבודה, במשרד, באוטו, אוטובוס, מול הטלוויזיה, מול המחשב וכדומה ובכל זאת, רובנו ממשיכים לחיות ללא פצעי לחץ, למרות הלחץ הממושך המתקיים על אזור הישיבה בגופנו. אז מדוע לאנשים מסוימים נוצרים פצעי לחץ ולאחרים לא?

פצעי לחץ מאוד שכיחים ונפוצים בעיקר אצל אנשים המרותקים למיטה, לכיסא גלגלים, חולים כרוניים וסופניים וחולים התלויים בעזרת הזולת בכדי להתנועע.

אנשים אלו לרוב מאובחנים כחולים סיעודיים, חולים הנמצאים במצב של תרדמת (קומה), חולי אלצהיימר, חולים משותקים בעקבות מחלה קשה, פגיעה טראומתית לעמוד השדרה או למוח, חולים סופניים שאין בכוחם עוד לעמוד ולזוז והם נמצאים מרבית אם לא כל שעות היום במצב שכיבה או ישיבה וכדומה. קשישים השוהים בבית אבות סיעודי הינם בקבוצת סיכון.

פצעי הלחץ מתפתחים בהדרגתיות וכוללים באופן כללי ארבעה שלבים, שכל שלב בעצם חמור יותר מקודמו. ניתן לעצור את התפתחות פצעי הלחץ בעזרת מתן טיפול תואם ובכך לעצור את הסיבוכים הבריאותיים העתידיים לבוא, באם פצעי הלחץ אינם מטופלים.

שלבי התפתחות פצעי לחץ

1.    שלב זה יכול להתרחש גם אצל אדם אשר יושב מספר שעות על כיסא בעבודה, במטוס, בלימודים, מול הטלוויזיה וכדומה. בשלב זה, עקב הישיבה או השכיבה הממושכת, נוצר מצב של חוסר זרימת דם לאזור עליו יושבים או שוכבים, בשל כך נוצר מצב פתולוגי הקרוי: נמק (איסכמיה). האזור בגוף אשר סובל מחוסר דם, נראה חם יותר ורגיש יותר משאר העור בגוף.

2.     שלב זה נחשב כבר לחמור יותר, שכן מדובר במספר שעות רבות ללא תזוזה ועקב כך שעות רבות של חוסר אספקת דם וחמצן לאזור והנמק הולך וגדל וגורם להרס הדרגתי של שכבות העור. שלב זה עדיין מוגדר כפצע לחץ שטחי.

3.    שלב זה נחשב לחמור מאוד, ולרוב נוצר עקב חוסר תזוזה של מספר שעות מרובות (מעל 12 שעות). שלב זה מוגדר כפגיעה קשה ופנימית בשלוש שכבות העור ובנוסף, פגיעה ברקמות התומכות מסביב.

4.    שלב זה מתרחש לרוב עקב הזנחה גורפת אשר לעיתים יכולה להגיע לכדי רשלנות רפואית וחוסר עזרה מצד הסביבה לחולה המסכן. זהו השלב הקשה והכואב ביותר, בו הפגיעה היא פנימית, קשה וכוללת הרס של כל שכבות העור, הגידים, רקמות מסביב, שרירים ואף עצמות.

במרבית המקרים, חולה אשר מוגדר כסובל מפצעי לחץ שלבים 34, לרוב סובל מהזנחה קשה מצד המטפלים שלו, זהו מצב קשה וכואב הדורש מתן טיפול מהיר בכדי למנוע סיבוכים בריאותיים קשים, כגון: זיהומים מקומיים, זיהומים סיסטמיים, דלקות  וכדומה.

מהם האזורים השכיחים להיווצרות פצעי לחץ?

האזורים בגוף האדם אשר לרוב סובלים מפצעי לחץ כוללים את האזורים בהם יש חיכוך גוף עם המיטהכיסא וכדומה, כגון: ישבן, הירכיים, המרפקים, הגב התחתון, הקרסוליים, העקבים.

כיצד מטפלים ומונעים פצעי לחץ?

מניעת פצעי לחץ היא בעזרת מודעות ליכולתם להיווצר אצל אנשים מרותקים ומשותקים ולכן יש צורך בשינוי מצב ישיבה או שכיבה בכל מספר דקות, עזרה סיעודית, עזרה ממכשירים ומנופים להזזת האדם, מריחת קרמים מיוחדים על האזורים הנגועים, שכיבה או ישיבה על כריות ומזרונים מיוחדים.

הטיפול בפצעי לחץ תלוי בשלב התפתחות בו נמצא הפצע, באופן כללי הטיפול כולל: שמירה היגיינית על אזור הפצע, תרופות כגון דיאזפאם, דנטרולן סודיום. ובמקרים קשים יהיה צורך בהתערבות כירורגית.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן