מחלת פוליו – שיתוק ילדים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פוליו

פוליומחלת הפוליו היא מחלה נגיפית אשר גורמת לשיתוק שרירים ועלולה לגרום להפרעות נשימה ואף למוות. בשל מתן חיסון למחלה, מקרי הפוליו כיום נחשבים לנדירים במיוחד, ומופיעים אך ורק במדינות מתפתחות אשר מערכת הבריאות שלהם אינה מספקת חיסונים כהלכה.

תסמינים של מחלת פוליו

באופן כללי, נגיף הפוליו יכול לגרום לשיתוק, אך בשל החיסון רוב הנדבקים במחלה לא מפתחים סימפטומים וכלל לא יודעים על ההדבקה. נגיף הפוליו יכול לגרום לשני סוגים של תסמינים:

  • תסמינים כלליים – במקרים אלה המחלה אינה גורמת לשיתוק אך גורמת לתסמינים כלליים של מחלה נגיפית. תסמינים אלה כוללי חום, כאבי גרון, כאבי ראש, הקאות, עייפות קשה, כאבי שרירים (בעיקר גב, צוואר וגפיים). במקרים נדירים יותר, נגיף הפוליו יכול גם לגרום לדלקת קרום המוח על תסמיניה השונים.
  • שיתוק – בחלק הנדיר יותר של המקרים, פוליו גורם לשיתוק אשר יכול להתבטא כשיתוק בגפיים (על רקע שיתוק חוט השדרה), שיתוק שרירי הנשימה ושיתוק הפה והגרון. בדרך כלל, התסמינים מתחילים כתסמינים כלליים, כאשר תוך שבוע יופיע השיתוק המדובר הכולל ירידה ברפלקסים, נוקשות שרירים וירידה בכוח הגס. לאחר ההדבקה, אנשים רבים יהפכו לנכים ומשותקים לטווח הארוך, ויסבלו ממגוון סימפטומים כרוניים וקשים ביותר.

הדבקה בפוליו

הדבקה בנגיף הפוליו נעשית דרך מערכת העיכול – שרידי הנגיף מופרשים דרך הצואה, ויכולים להגיע אל מערכת העיכול של אנשים האחרים דרך מים מזוהמים או מזון נגוע. אנשים אשר נדבקו בפוליו יכולים להעביר את הנגיף לסביבתם במשך שבועות רבים, ולגרום בדרך זו להדבקה של אנשים רבים.

חיסון לפוליו

החיסון לנגיף הפוליו הוא אחת הסיבות לכך שכיום מדובר במחלה נדירה ביותר אשר כמעט ולא מופיעה. החיסון ניתן בגיל הילדות, ומספק הגנה כמעט מוחלטת מהדבקה בנגיף ועל כן מספר הנדבקים במחלת הפוליו הוא מזערי.

החיסון ניתן במספר מנות: 3 מנות החל מגיל חודשיים במרווחים של 6-8 שבועות, מנת דחף נוספת בגיל שנה ומנת דחף נוספת בכיתה ב' ובכיתה ח'. מתן כל מנות החיסונים מספק בסופו של דבר הגנה כמעט מוחלטת מפני ההדבקה ותורם רבות לחיסוניות מפני הנגיף.

לעיתים, לפני נסיעה למדינות מתפתחות בהן שכיחות הנגיף גבוהה יותר, חלק ממרפאות המטיילים ממליצות על מתן מנת דחף נוספת לפני הנסיעה על מנת להגביר את החיסוניות ולמנוע הדבקה. למחלת הפוליו קיימים שני סוגי חיסונים:

  • חיסון מומת – החיסון אשר נמצא כיום בשימוש נרחב במדינת ישראל ובשאר מדינות העולם הוא החיסון המומת, אשר נקרא גם תרכיב Salk או IPV (Inactivated Polio Vaccine). ביצירת החיסון, תאי הנגיף מומתים בטכניקות מעבדתיות שונות ועל ידי שימוש בפורמלין, ובסופו של דבר החיסון ניתן באמצעות טיפות. החיסון המומת נחשב לבטוח מאוד ויעיל ביותר, ועל כן נחשב לנפוץ ביותר בארץ ובעולם. החיסון המומת אפקטיבי ב-90% לאחר 2 מנות וב-99% לאחר מתן 3 מנות, ומכיוון שאינו מכיל רכיבים חיים אינו יכול לגרום לפוליו ונחשב לבטוח ביותר גם לאנשים הסובלים מכשל של המערכת החיסונית.
  • חיסון חי מוחלש – זהו חיסון שכבר לא נמצא בשימוש במדינת ישראל, וידוע גם בשם תרכיב Sabin או OPV (Oral Polio Vaccine). מכיוון שמדובר בזן מוחלש, הוא עלול לגרום (בסיכון נמוך ביותר) לשיתוק ילדים בעצמו, וכמו כן לעבור בצואה ולהדביק אנשים אחרים אשר אינם מחוסנים. אי לכך, החיסון החי המוחלש הוצא משימוש במדינת ישראל ובמדינות נוספות ברחבי העולם, וכיום משתמשים בחיסון המומת בלבד. בשנת 2013 חזר החיסון החי מוחלש לשימוש במסגרת מבצע חיסונים שנקרא בשם "שתי טיפות", שבמסגרתו מתבקשים ילדים שנולדו לאחר ה-1.1.2004 להתחסן.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן