חיידק הסלמונלה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

חיידק הסלמונלה הכה מוכר לנו הישראלים בעיקר מ"ארץ נהדרת" ותוכניות התחקירים של רפי גינת, הוא בקטריה היכולה להתפתח בבני האדם ובבעלי חיים רבים. החיידק אחראי על ספקטרום רחב של מחלות החל מקלקול קיבה קל ועד למצבים זיהומיים מסכני חיים.

חיידק הסלמונלה הינו מסוג מתג גראם שלילי ומשתייך למשפחת החיידקים הגדולה – Enterobacteriaceae. עד היום אופיינו למעלה מ – 2500 סוגים שונים של החיידק.

הזיהום או המחלה שיתפתחו, תלוי בסוג הספציפי של הבקטריה. התפתחות המינים Typhi ו- Paratyphi מוגבלת לבני האדם, שבהם היא גורמת למחלת טיפוס הבטן (Typhoid Fever).

מינים אחרים יכולים לפגוע גם בבעלי חיים שונים. למעלה מ – 200 סוגים של חיידק הסלמונלה ידועים כגורמי מחלות בבני אדם, המאופיינות בעיקר בתסמינים המוכרים של הרעלת מזון כמו קלקול קיבה, הקאות ועוד.

כיצד נדבקים בחיידק הסלמונלה?

דרך ההדבקה המרכזית בסלמונלה היא באמצעות אכילה של מזון המזוהם בחיידק, בעיקר בשר עוף וביצים. כאשר מדובר בביצים, בדרך כלל המקור הזיהומי הוא מהחלק הפנימי של הביצה ולא מהמעטפת (במידה והביצה אכן הייתה שמורה וללא פגיעה חיצונית בשלמותה). זו בדיוק הסיבה שבעטיה יש לאכול ביצים שבושלו היטב טרם אכילתן.

אפשרות אחרת היא במגע עם הפרשות של אדם הנושא את החיידק. בעיה מוכרת בזיהום בחיידק הסלמונלה הינה שגם אדם (ובעלי חיים) אשר אינו מציג סימני מחלה עשוי להפריש את החיידק בצואה – גם אם הנשא עצמו אינו מודע לעובדה שהוא אכן נשא וחש בטוב. לצורך הדגשה, ראוי לציין כי הנדבקים מאותו הנשא עלולים לפתח מחלה קשה.

לאחר שכמות גדולה מספיק של חיידקי סלמונלה מצליחה להתגבר על הגנות הגוף ולחדור אליו, הנדבק יתחיל לפתח את סימני המחלה. כאמור, קיימים הבדלים בין תחלואה בסלמונלה הנגרמת כתוצאה מהדבקה בסלמונלה מסוג Typhi, הגורמת למחלה קשה לבין תחלואה בסלמונלה שאינה מסוג Typhi, הגורמת בדרך כלל למחלה מוגבלת של מערכת העיכול החולפת מעצמה לאחר מספר ימים בודדים.

טיפוס הבטן

בעוד שבתחילת המאה שעברה טיפוס הבטן הייתה נפוצה ביותר והיוותה גורם תחלואה משמעותי, כיום מדובר במחלה נדירה למדי. הסיבה העיקרית לכך הוא שיפור בתנאי המחייה ותנאי שימור המזון במדינות העיקריות. דרך ההדבקה העיקרית היא מאדם לאדם במגע פקו- אוראלי.

תקופת הדגירה של המחלה מרגע החשיפה לחיידק ועד אשר הוא חודר למחזור הדם וסימני מחלה מתחילים להופיע נעה בין 7-25 יום. הסימן המאפיין ביותר בחדירת החיידק לדם הוא עליית חום – בתחילה נמוך, אך עם הזמן החום עשוי להגיע עד 40 מעלות ואף יותר.

חולים רבים מדווחים גם על עצירות בזמן המחלה – לא פחות מאשר על שלשול. אצל ילדים יתכנו גם פרכוסים. עם התפתחות הטיפול האנטיביוטי, התמותה מהמחלה היא נדירה למדי.

זיהום בסלמונלה שיאנה מסוג טיפוס הבטן

משך הדגירה של החיידק מרגע שחדר לגוף הוא קצרה יותר. בין 8 ל – 48 שעות מהחשיפה הראשונית לחיידק יחלו תופעות הקשורות למערכת העיכול דוגמת כאבי בטן, בחילות, הקאות ושלשול. בערך במחצית מהמקרים אלו ילוו בחום גבוהה של עד 40 מעלות.

במחלה זו, השלשולים אשר עשויים להיות גם דמיים, ימשכו מספר ימים ועד כשבוע. הטיפול פה הוא תומך בלבד – החזר נוזלים, שיכוך כאב והורדת חום במידת הצורך. אנטיביוטיקה לא רק שאינה נדרשת במקרים אלו, אלא אף הודגמה כמגבירה את הסיכוי לנשאות כרונית של החיידק כפי שתואר בפסקאות קודמות.

ניתן לסכם ולומר כי חיידקי הסלמונלה מהווים גורם משמעותי לתחלואה במחלות מעיים בבני אדם. במרבית המקרים אין מדובר במחלה מסכנת חיים הדורשת התערבות רפואית משמעותית. שמירה על כללי היגיינה אישית וטיפול נכון במזון הנצרך, מקטינים מאד את שיעורי החשיפה וההידבקות במחלה.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן