בדיקת מיפוי עצמות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בדיקת מיפוי עצמות

בדיקת מיפוי עצמותבדיקת מיפוי עצמות היא בדיקה חשובה אשר משמשת לזיהוי נגעים ופתולוגיות בשלד.

בדיקה זו מסייעת בעיקר בזיהוי מחלות אשר קשה לאבחן בצילום רנטגן רגיל, ונחשבת לבדיקה שגרתית בבירור מחלות רבות.

מתי מבצעים בדיקת מיפוי עצמות?

בדיקת מיפוי עצמות מתבצעת כאשר רוצים לאבחן פתולוגיות שונות הקשורות לעצם. לעומת בדיקות אחרות, בדיקת מיפוי עצמות רגישה יותר לשינויים בעצמות ומספקת הדמיה של כל עצמות הגוף, ועל כן חיונית במקרים רבים של חשד להפרעות בעצם. המקרים הבולטים בהם מבצעים את בדיקת מיפוי העצמות הם:

  • חשד לשברים – למרות שברוב המקרים אבחנה של שבר מתבצעת על ידי צילום רנטגן, בחלק מהמקרים לא ניתן לראות את השבר בצילום ועל כן נדרשת בדיקה מתקדמת יותר כמו מיפוי עצמות. מקרים אלה כוללים שברי מאמץ, שברים בחוליות, שברים פתולוגיים וסוגים נוספים של שברים.
  • אוסטאומייליטיס – מצב בו מופיע זיהום בעצם אשר אבחנתו מתבצעת בעיקר בבדיקת מיפוי עצמות. מדובר במקרה קשה, הנפוץ בילדים ודורש טיפול אינטנסיבי ועל כן האבחנה חשובה ביותר.
  • גידולים – מיפוי עצמות מסייע לזהות גידולים בעצמות הגוף השונות, וחיוני בעיקר במצבים בהם יש חשד לגרורות. בנוסף, מיפוי העצמות מאפשר לזהות גם גידולי עצם שפירים או ממאירים, ומסייע לתהליך האבחנה של מצבים אלה.
  • מצבים נוספים – בשל רגישותה הרבה של הבדיקה, בדיקת מיפוי עצמות מתבצעת כמעט בכל מצב בו קיים חשד לפגיעה בעצם, אשר לא ניתנת לאבחנה בצילום רנטגן רגיל. מדובר על מצבים כמו כאבים שלא הוסברו בדרך אחרת או כאשר רוצים לראות השפעת מחלות סיסטמיות על העצם (בעיקר מחלות מטבוליות).

חשיבות וייחודיות הבדיקה

בדיקת מיפוי העצמות חשובה מכיוון שהיא מאפשרת להתקדם באבחנה של מחלות עצם במצבים בהם צילום הרנטגן לא מספיק. הבדיקה מספקת מידע לגבי שברים, תהליכים דלקתיים ושינויים אחרים ועל כן חיונית לשם התקדמות באבחנה במחלות עצם רבות.

מהלך בדיקת מיפוי העצמות

בדיקת מיפוי העצמות מתבצעת על ידי הזרקת חומר רדיואקטיבי לווריד וצילום הגוף לאחר מכן. החומר הרדיואקטיבי מתפזר בזרם הדם ומגיע אל העצם, ובמידה ומופיעה פתולוגיה בעצם הוא מצטבר באזור הפגוע ונראה בצילום. בחלק מהמקרים מבצעים סדרה של שלושה צילומים, בעיקר במטרה לאבחן אוסטאומייליטיס.

הבדיקה לא דורשת הכנה מוקדמת או שינויים מיוחדים, אך יש ליידע את הרופא לגבי שימוש בתרופות ומחלות רקע אחרות. בדרך כלל, הרופאים יבקשו להפסיק נטילת תרופות מסוימות מספר ימים לפני הבדיקה על מנת לאפשר את ביצוע הבדיקה באופן מיטבי. לנשים מיניקות אסור להניק ביומיים שלאחר הבדיקה, ועליהן לשאוב את החלב ולזרוק אותו.

תופעות לוואי וסיבוכים

בדיקת מיפוי עצמות היא בדיקה בטוחה יחסית, אך חשוב להכיר את תופעות הלוואי והסיבוכים האפשריים הקשורים אליה:

  • הריון – בשל השימוש בקרינה ובחומרים רדיואקטיביים מומלץ שלא לבצע את הבדיקה במהלך ההריון או במידה וקיים סיכוי להריון בשל סכנה לבריאות העובר.
  • נזק מצטבר של קרינה – בדומה לכל בדיקת הדמיה אשר משתמשת בקרינה, גם מיפוי עצמות תורמת לנזק המצטבר של הקרינה אשר עשוי לגרום למחלות ממאירות בעתיד. יש לציין שבמקרים רבים בדיקה זו היא חיונית, וסיכון הקרינה בטווח הארוך הוא מזערי לעומת התועלת בביצועה.
  • אלרגיה – במקרים נדירים יכולה להתפתח תגובה אלרגית לחומר המוזרק, אשר תתבטא בעיקר בפריחה ונפיחות.

תוצאות בדיקה אפשריות

תוצאות הבדיקה תלויות בקליטת החומר בעצמות הגוף. במצב תקין, אין קליטה מוגברת של חומר באף אזור בשלד, ומבנה העצמות תקין. לעומת זאת, במצבים בהם קיימת פתולוגיה שלדית (כמו שבר, דלקת או זיהום) תופיע קליטה מוגברת באזור הפגוע, וניתן יהיה להמשיך את הבירור הרפואי בהתאם לממצאים.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן