מורפין

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מורפין

מורפיןמורפין הינו משכך כאבים אופיואידי. מורפין משמש לטיפול בכאב מתון עד חמור. מורפין אינו נועד לטיפול בכאב לטווח קצר אחרי ניתוחים, אלא אם כן נעשה בו שימוש עוד טרם הניתוח.

המורפין יעיל במיוחד עבור טיפול פליאטיבי להקלת כאבים בחולים סופניים. בנוסף, התרופה מסייעת להקלה בקוצר הנשימה, טיפול בבעיות שינה והקלה מסויימת בחרדה.

כיצד המורפין פועל בגוף להקלה בכאב?

המורפין פועל להקלה בכאבים, שינויים במצבי רוח ועשוי לגרום להתמכרות אשר עלולה להוביל לשימוש כפייתי בתרופה. תרופה זאת פועלת בשתי מערכות העצבים- המרכזית וההיקפית.

במסגרת מערכת העצבים המרכזית, למורפין יש השפעות בתחומים רבים , הכוללים את חוט השדרה. במערכת העצבים ההיקפית, פעולתו נעשית בקיר של המעי האחראי למעשה להיווצרות העצירות. ברקמות כגון מפרקים, המורפין פועל להפחתת תגובה דלקתית.

קולטנים מיוחדים לזיהוי התרופה ממקומים בקרום תאי העצב ואחראיים על פעולת שיכוך הכאבים. קיימים שלושה קולטנים עיקריים המזהים מורפין והם קולטני מיו, דלתא וקאפה, אשר זוהו לפני שנים רבות.

כיום נעשים מאמצים לשיבוט הקולטנים ויצירת מבנים מולקולריים. מחקרים בתחום התרופות הראו כי תוצר טבעי לשיכוך כאבים כמו אנדורפינים, מקיימים אינטרקציה עם רצפטור המיו, ואילו אנקפלינים עם רצפטור דלתא, ולבסוף, הדינורפינים נקשרים לרצפטורי קאפה.

למורפין זיקה גבוהה במיוחד לקולטני מיו בהשוואה לקולטנים אחרים. שלושת הקולטנים אחראיים לשיכוך כאבים כאשר מקיימים מגע עם המורפין. אנטגוניסטים כמו נלוקסון, מעכבים את פעילות הקולטנים.

תופעות לוואי

למרות שמורפין בדרך כלל אינו גורם לתופעות לוואי, במקרים מסויימים יכול להיות בעייתי ולגרום לתופעות רציניות. תופעות הלוואי כוללות: סחרחורות, עייפות, קלקול קיבה, הקאות, עצירות ושלשולים.

מוטב לדווח לרופא המטפל במידה והתופעות חוזרות על עצמן כדי לקבל טיפול להקלת התסמינים כגון תרופות לטיפול בבחילות והקאות או מרככי צואה לטיפול בעצירות.

במקרים בהם מופיעות תופעות חמורות חשוב לדווח לרופא. תופעות אלה כוללות: שינויים באופן הנשימה כמו נשימה איטית או בלתי סדירה, שינויי צבע העור לגוון כחלחל, דופק מהיר או איטי, התקפים, ראייה מטושטשת, עילפון, פריחה, גירוד ותחושת לחץ בגרון, קושי בבליעה ונפיחות בזרועות, קרסול וגפיים תחתונות.

אופן השימוש במורפין

מורפין לטיפול אוראלי (מוריפין נוזלי) משמש בדרך כלל לטיפול במסגרת בתי החולים מטעמי נוחות. כמו כן, חולים שאינם מסוגלים לבלוע גלולות עקב תופעות לוואי של מחלתם או שינויים בהכרה, נזקקים לשימוש במורפין נוזלי.

מורפין אוראלי מתחיל לפעול במהירות, בדרך כלל תוך 15 דקות. משך הפעילות הוא כארבע שעות בלבד, ולכן חולים מסויימים נוטלים את התרופה מספר פעמים ביום. בדומה למורפין הנוזלי, ניתן ליטול את התרופה כטבליות או כמוסות.

זריקת מורפין

במידת הצורך, המורפין מוזרק לתוך השריר, עירוי בווריד (IV) או זריקה תת עורית (לרקמות השומן). צורות אלה אינן  הבחירה הראשונה על ידי הרופאים, בהשוואה למורפין אוראלי אשר יעיל יותר, כרוך בפחות כאב ובעל סיכון מופחת לסיבוכים.

במקרים אחרים המורפין מוחדר כפתיל לתוך פי הטבעת ומשמש עבור חולים הנזקקים לטיפול ממושך ואין ביכולתם לבלוע את התרופה.

מורפין וסרטן

מורפין משמש לטיפול בהקלת כאבים בקרב חולי סרטן. התרופה משמשת חולים סופניים ומעניקה הקלה בתסמינים בימיהם האחרונים.

מספר היבטים שליליים של נטילת התרופה במחלת הסרטן כוללים תופעות לוואי שליליות, כגון עצירות כרונית. האצת הצמיחה של תאים סרטניים והתפשטותם בכל הגוף הם החסרונות הרציניים ביותר של התרופה. בדיקות מעבדה מראות שהתרופה מקדמת את צמיחתם של כלי דם חדשים המספקים חמצן וחומרים מזינים לגידולים.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן