מהי גלאוקומה?

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

גלאוקומה

גלאוקומהגלאוקומה היא מחלה המתארת מספר מצבים אשר גורמים לעליה בלחץ התוך עיני, שיכולים בסופו של דבר להביא לפגיעה בלתי הפיכה לחדות הראיה. במחלת הגלאוקומה, יתר לחץ תוך עיני גורם לפגיעה הדרגתית בעצב הראיה, אשר יכולה להסתיים באיבוד ראיה.

מכיוון שהנזק הנגרם על ידי הגלאוקומה הוא הדרגתי, בדרך כלל החולים לא שמים לב לכך בעצמם בשלבים מוקדמים, אלא רק בשלבים מאוחרים ביותר, בהם כבר לא ניתן לטפל במצב. אי לכך, כיום רופאי העיניים ממליצים על ביצוע בדיקה שנתית ללחץ תוך עיני החל מגיל 40, על מנת לאבחן את המחלה בשלב מוקדם בו עדיין ניתן לטפל בה.

הגורמים

הנוזל התוך עיני מנוקז דרך מערכת הנמצאת בזווית בין הקרנית לקשתית, ולרוב הלחץ שלו נשמר על ידי מנגנוני איזון שונים. במקרים בהם הניקוז לא מתבצע כראוי, הלחץ התוך עיני עולה ומופיעה גלאוקומה. קיימים שני סוגים עיקריים של גלאוקומה:

  • גלאוקומה עם זווית פתוחה – מצב בו הזווית המדוברת האחראית על ניקוז הנוזל התוך עיני תקינה, אך תעלות הניקוז הנמצאות בה חסומות. במקרה זה, הנוזל כמובן לא מצליח להתנקז והלחץ בתוך העין עולה, תוך פגיעה הדרגתית בעצב הראיה.
  • גלאוקומה עם זווית סגורה – מצב בו הקשתית בולטת קדימה וסוגרת את הזווית, וכתוצאה מופיעה הפרעה בניקוז הנוזל. מכיוון שמדובר לרוב בתהליך אקוטי, בדרך כלל התסמינים יופיעו באופן מיידי, אך במקרים מסוימים הם גם יכולים להופיע בצורה הדרגתית.

יש לציין שמלבד שני סוגי הגלאוקומה שהוזכרו, אשר הסיבה להם אינה ברורה, גלאוקומה יכולה גם להתפתח באופן משני למצבים רפואיים אחרים, כמו טיפול בסטרואידים, גידולים שחוסמים או בצורה מולדת.

תסמינים של גלאוקומה עם זווית פתוחה

סוג זה של גלאוקומה, אשר נחשב לנפוץ יותר, מתבטא בעיקר בשני תסמינים:

  • אבדן ראיה הדרגתי – הלחץ על עצב הראיה גורם לפגיעה קשה בחדות הראיה שמופיעה לרוב בשתי העיניים. ברוב המקרים, החולים עצמם לא ירגישו באבדן הראיה עד שהמצב יהיה מתקדם ביותר, ולכן חשוב מאוד לבצע בדיקות סקר תקופתיות לאבחנת המחלה בשלב מוקדם.
  • התפתחות ראיית "תעלה" – בשלבים מאוחרים יותר של המחלה, עלולה להתפתח פגיעה בראיה ההיקפית, כך שהחולים ירגישו שהם מסתכלים לתוך "תעלה", בה המרכז נראה בבירור ואילו הפריפריה מטושטשת.

תסמינים של גלאוקומה עם זווית סגורה

התסמינים של גלאוקומה עם זווית סגורה הם מעט שונים, וכוללים:

  • כאבי עיניים – לרוב נלווים לבחילה והקאות, ומבטאים את העלייה הקשה בלחץ התוך עיני.
  • הופעה פתאומית של הפרעת ראיה – במקרים מסוימים חולים עם גלאוקומה מסוג זה יפתחו הפרעה פתאומית בראיה אשר תתבטא בטשטוש ראיה, הופעת הילה סביב עצמים בשדה הראיה ועיניים אדומות. לעתים, התסמינים יכולים גם להופיע באופן הדרגתי, כפי שקורה בגלאוקומה עם זווית פתוחה.

אבחנה וטיפול

אבחנה של גלאוקומה נעשית על ידי בדיקת לחץ תוך עיני, ואבחנת חומרת הפגיעה בראיה מתבצעת לרוב על ידי מספר בדיקות כמו בדיקת חדות ראיה ושדות ראיה, צילום של ראש עצב הראיה ובדיקות הדמיה נוספות.

הטיפול בגלאוקומה מתבצע לרוב על ידי טיפות עיניים מסוגים שונים, שמשמשות להפחתת הלחץ התוך עיני. בדרך כלל, משתמשים בשילוב של מספר סוגי טיפות הכוללות: חוסמי רצפטור בטא (כמו טילופטיק), חוסמי קרבוניק אנהידרז, אגוניסטים לרצפטור אלפא ואחרות. מלבד הטיפול התרופתי, ניתן גם במקרים מסוימים להשתמש בניתוחים שונים כמו ניתוחי לייזר, השתלת נקז וסוגי טיפולים אחרים.

בנוגע לגלאוקומה, הדבר החשוב יותר הוא לעקוב אחר הלחץ התוך עיני ולהקפיד על שמירתו בערכים תקינים (עד כ- 20), ולזכור שהזנחת המצב יכולה להביא לאבדן הראיה.

ראו גם:

תסמונת העין היבשה

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן