מאניה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

מאניה

מאניהמאניה היא מצב נפשי המאופיין במצב רוח מרומם באופן חריג המתבטא בדרך כלל בתחושות של אופריה, חוסר עכבות, מרוץ מחשבות, הפחתה בשינה, דברנות שוטפת, נטילת סיכונים ועצבנות במקרים קיצוניים. במצב החמור שלה, מאניה עלולה אף לגרום להזיות ותסמינים פסיכוטיים אחרים.

המחלה מתרחשת בדרך כלל כתסמין של הפרעה דו קוטבית (הפרעה במצב הרוח המאופיינת גם כמאניה וגם כהתקפי דיכאון). אנשים החווים התקפי מאניה חשים עצמם לעיתים קרובות כבעלי חשיבות עצמית מופרזת, התרוממות רוח, חברותיות כמעט כפייתית, ורצון לצאת לפעילות בעלת מטרה, אשר למרות שלכשעצמה אינה מאפיין שלילי, אך המניעים לה הם עצבנות, חוסר סבלנות, אימפולסיביות, היפראקטיביות וירידה בצורך לישון.

הגורמים להתקפי מאניה

מאניה עלולה להיגרם כתוצאה משימוש או שימוש לרעה בסמים ממריצים דוגמת קוקאין ואמפטמינים, או כתוצאה מבעיה רפואית או הפרעה נפשית אחרת. התקפי מאניה מתעוררים בדרך כלל כתוצאה מטיפול בתרופות נוגדות דיכאון הכוללות טיפול תרופתי, טיפול בחשמל ועוד.

התסמינים של מאניה

קיימים תסמינים מגוונים למאניה, אשר עלולים להתרחש בהתאם לחומרת ההפרעה. רוב התסמינים משותפים למאניה ולהיפומאניה. התסמינים כוללים מצב רוח מרומם באופן חריג, המתאפיין בהערכה עצמית מנופחת או שיגעון גדלות, ירידה בצורך בשינה, דברנות, מחשבות מתרוצצות, מוסחות דעת, הגברת הפעילות, אימפולסיביות המנוגדת לאופיו הרגיל של החולה, או מעורבות מוגזמת בפעילויות מהנות בעלות פוטנציאל גבוה להשלכות כואבות. באופן כללי, החולה חש שהוא נמצא 'על גג העולם'.

איך מאבחנים מאניה?

האבחון הסטנדרטי למאניה מתרחש כאשר המטופל מציג לפחות שלושה מהתסמינים, אשר נמשכים בתקופה של שבוע ומעלה. חשוב שהרופא המאבחן יקבל היסטוריה רפואית מקרובי משפחה או מטפלים, שכן אין לסמוך על המטופל עצמו, היות ולעיתים הוא מפעיל שליטה על התסמינים ומציג מצב תפקודי טוב יותר ממה שהוא באמת.

טיפול במאניה

מאניה היא מצב אשר עלול לחזור שוב ושוב. רופאים רבים ממליצים ליטול תרופות על מנת למנוע את הישנותה. התרופה מוענקת לחולה ברגע שהתחיל התקף המאניה, או כדרך מניעה. בהתאם לחומרת התסמינים, הטיפול יכלול תרופות רגילות ותרופות אנטי פסיכוטיות.

התרופות הנפוצות לטיפול במאניה הן:

ליתיום – תרופה נפוצה למאניה, אשר הייתה בשימוש במשך ארבעים שנים. התרופה עובדת על אותות כימיים במוח, וגורמת לתאי מוח להיות עמידים יותר בפני לחץ.

אלפרואט – תרופה הנמצאת בשימוש נרחב לטיפול במאניה. היא משמשת גם על מנת למנוע הישנות של מצבי רוח קיצוניים. מחקר שנערך לאחרונה כי השילוב של אלפרואט עם ליתיום עשוי להועיל יותר מנטילת כל אחת מתרופות אלו באופן בודד.

קרבמזפין – תרופה זו ניתנת בדרך כלל לאנשים אשר אינם מסתדרים עם ליתיום. חלק מהרופאים מאמינים כי היא עשויה להועיל יותר עבור אנשים החווים למעלה מארבעה התקפי מאניה בשנה.

תרופות אנטי פסיכוטיות

תרופות אלו עשויות להוות טיפול בפני עצמו, או להינתן עם ליתיום או אלפרואט. הן עשויות אף לסייע לפעילות יתר, פסיכוטיות או אגרסיביות.

בנזודיאזפינים

תרופות אלו ניתנות בדרך כלל רק למשך מספר ימים, בשילוב עם התרופות שהוזכרו לעיל. הן מסייעות לטפל בתסמינים של עצבנות, פעילות יתר ומחסור בשינה.

כל התרופות יעילות באותה מידה. מאניה היא מצב שאינו קל לטיפול, ולעיתים נדרשים מספר שבועות על מנת להתאושש. חשוב להתמיד בטיפול וליטול את הטיפול באופן קבוע.

אלו מחלות נפש כוללות מאניה?

מאניה היא מחלת נפש רצינית אשר כרוכה בדרך כלל בהזיות, היא דורשת רמות גבוהות של טיפול, ולעיתים נדרש אשפוז בבית חולים. שתיים ממחלות הנפש החמורות ביותר הכוללות מאניה הן סכיזופרניה והפרעה דו קוטביות המאופיינת במאניה או דיכאון לסירוגין.

פסיכוזה היא מחלה נפוצה הכרוכה במאניה, זוהי הפרעה נפשית שבה האדם מאבד קשר עם המציאות. היא מאופיינת בהפרעות חמורות בחשיבה, ברגשות ובהתנהגות.

מחלות נפש נוספות הכרוכות במאניה הן סכיזופרניה, מאניה פסיכוטיות, דיכאון פסיכוטי, והפרעה סכיזואפקטיבית.

ראו גם:
איך לזהות התקף פסיכוטי?

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן