לפרוסקופיה – מבט אל תוך הגוף

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

לפרוסקופיה

לפרוסקופיההרפואה המודרנית מציעה כיום טיפולים שונים ורבים לטווח גדול של בעיות רפואיות ומחלות. לעיתים, דווקא הטיפול אינו החלק המסובך בהחלמה, הקושי העיקרי נמצא באבחון הבעיה.

על כן, מתפתחות גם פרוצדורות שונות של סקירות ובדיקות המאפשרות לרופאים לראות מה קורה בתוך גופנו באופן ישיר.

לפרוסקופיה היא סקירה של האיברים הנמצאים בתוך הבטן או בתוך האגן כגון איברי רביה נשיים (רחם, חצוצרות, שחלות), ואיברי הבטן העליונה (למשל כיס מרה ותוספתן). הסקירה נכנסה לשימוש נרחב בבתי החולים בתחילת שנות ה-90.

כיצד מבצעים לפרוסקופיה?

לפרוסקופיה היא בדיקה שנעשית בהרדמה מלאה, משום שהיא כוללת חדירה פיזית אל תוך חלל הבטן. במהלך הבדיקה, מושכב הנבדק על מיטה בזוית של 45 מעלות, בדרך כלל עם הראש מוטה כלפי מטה (או להפך, תלוי במיקום אותו מנסים הרופאים לבדוק). הרופאים חותכים חתך קטן מתחת לטבור, ומחדירים דרכו מחט הקראת verres needle.

זוהי מחט חלולה, וכאשר היא לא חשה יותר בהתנגדות (כלומר, הגיעה לחלל הבטן), קופצת מעין כיפת מתכת, ומכסה את החוד של המחט, וכך לא מתאפשרת פגיעה באיברים פנימיים. דרך המחט מוחדר לבטן גז מסוג דו תחמוצת הפחמן.

הגז גורם לדופן הבטן להתרומם, ולחשוף את האיברים של הבטן והאגן. כאשר נוצר החלל הזה, מוחדרות מחטים חלולות נוספות לבטן, שדרכן אפשר להעביר את כל המכשירים להם זקוקים הרופאים.

בנוסף, ניתן להחדיר לבטן טלסקופ זעיר המצוייד במצלמת וידאו (סיב אופטי), ולראות על מסך את המתרחש בתוך הבטן, כך שהרופאים יכולים לראות מה הם עושים. התהליך כולו מנוטר על ידי מכשיר המודד כל הזמן את הלחץ שנוצר בבטן בעקבות החדרת הגז והמכשירים.

למה משמשת לפרוסקופיה?

כאמור, לפרוסקופיה היא בראשונה כלי לאבחון. היא מאפשרת צפייה ישירה באיברי הבטן והאגן, וכן שימוש בפרוצדורות שונות על מנת לבדוק את תפקוד האיברים. לדוגמא, ניתן להזרים חומר צבעוני מיוחד בתוך השחלות, על מנת לבדוק שהן אינן סתומות. לפרוסקופיה הנעשית לצורך אבחון נקראת לפרוסקופיה אבחנתית.

יחד עם זאת, לעיתים משמשת הלפרוסקופיה לביצוע פרוצדורות רפואיות טיפוליות. למשל, ניתן לבצע באמצעות לפרוסקפיה קשירת חצוצרות, כריתת רחם הוחזרת ביציות לחצוצרה במקרים מסויימים של טיפולי פוריות והפרייה חוץ גופית.

בנוסף, מתבצעים ניתוחים לכריתת איברים כגון כיס מרה, תוספתן, מעיים, טחול ואדרנל, לתיקונים של ריפלוקס או בקע בדופן הבטן או הסרעפת, ולכריתת גידולים ממאירים. לפרוסקופיה הנעשית לצורך טיפול נשקראת לפרוסקופיה ניתוחית.

סכנות

כל התערבות רפואית כירורגית, הכוללת הרדמה, חיתוך והחדרת מכשירים אל תוך הגוף, מערבת מידה מסויימת של סיכון. לפרוסקופיה אינה נחשבת לפרוצדורה רפואית מסובכת או מסוכנת במיוחד (מעבר לסכנה הכללית שבהרדמה, ולסכנה מזערית לזיהומים). יחד עם זאת, מכיוון שמדובר בפעולה פולשנית, לא נהוג לעשותה ללא סיבה טובה ומספקת לכך, ואם יש אפשרויות אחרות לביצוע הבדיקה או הטיפול.

סיכון נוסף בבדיקה, הוא יצירת לחץ גדול מידי על האיברים הפנימיים. במצב כזה, יכולים הרופאים לעבור באופן מיידי מלפרוסקופיה לניתוח מלא, כלומר לבצע חתך גדול יותר בבטן, ולבצע את הניתוח המתוכנן בשיטה המסורתית.

לאחר הניתוח, עשוי החולה לחוש כאבים בהתאם לפרוצדורה שעבר. בנוסף, הוא עשוי לחוש כאב או חוסר נוחות בנקודות בהן בוצע החתך בבטן לשם החדרת המחטים. מכיוון שהמטופל מושכב כאשר הוא מוטה כלפי מטה, מצטבר הגז המוחדר לבטן בנקודות תורפה כגון הכתפיים או האשכים. הגז הזה מתפזר תוך 48 שעות, אך במהלכן עשוי המטופל לסבול מכאבים, במיוחד בחום- אז הלחץ של הגז עולה.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן