טיפולי פוריות – קשיים, סיכונים ותופעות לוואי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

טיפולי פוריות

בעידן של ימינו אנו חוזים בהתפתחות טכנולוגית מעודדת המאפשרת לזוגות הנתקלים בבעיות פוריות להביא ילד לעולם למרות הקשיים. עם זאת, חשוב לדעת שטיפולי טיפולי פוריותפוריות הם סיפור לא פשוט.

דומה שזוגות רבים העוברים טיפולי פוריות מפרכים מתחבטים בשאלה מהי הנוסחה שתסלול עבורם את הדרך אל האושר ותאפשר להם סוף סוף להפוך להורים.

סוגי טיפולי פוריות

את טיפולי הפוריות נהוג לחלק לשני סוגים: טיפולי הפרייה חוץ-גופית (IVF) וטיפולי הפרייה תוך- גופית (Non IVF). טיפולי הפרייה תוך-גופית מתייחסים לטיפול בבעיות הביוץ של האישה, הזרעה תוך-רחמית מתוזמנת וטיפולי השבחת זרע הגבר.

כיום ישנם אמצעים מדויקים לאבחון זמן הביוץ, כגון בדיקות הורמונליות, בדיקות אולטרה-סאונד וטכניקות מתקדמות לגרימת ביוץ.

טיפולי ההפריה החוץ-גופית זכו לשם הפריית מבחנה, שכן השלב המרכזי בטיפול הינו מפגש של הביצית והזרע במבחנה. בהפריה החוץ-גופית הביציות נשלפות מהשחלות, מופרות על ידי תאי זרע מחוץ לגוף ומוחזרות לרחם.

באשר לשאלה כמה עוברים מופרים רצוי להחזיר לרחם, הגישה המקובלת בארץ היא לא להחזיר יותר משני עוברים בטיפולים הראשונים, אלא במקרים חריגים. במקרים בהם חשוב להימנע מהריון תאומים ניתן גם להחזיר עובר אחד בלבד, שזו היא ברירת המחדל בעולם.

קיימים שני סוגים של הפריה מלאכותית: ZIFT- כאשר הביצית המופרית חוזרת למקומה הטבעי בחצוצרה, ו-GIFT- כאשר מחדירים דרך לפרוסקופ את תאי הזרע ואת הביציות לחצוצרה, ושם מתחוללת ההפריה.

טיפול ה-IVF מומלץ לנשים עם ליקוי מכני במערכת הרבייה (כמו סתימה בחצוצרות), לנשים עם ביציות באיכות ירודה, לגברים עם בעיות זרע קשות, לזוגות הסובלים מפגם גנטי תורשתי ולזוגות המעוניינים בהריון מתרומת ביצית או זרע.

לצד טיפולי הפוריות הקונבנציונליים שמציעות קופות החולים, קיימים גם טיפולי פוריות המגיעים מהרפואה האלטרנטיבית. טיפולים אלו כוללים בין היתר תוספי מזון, ויטמינים, נוגדי חמצון ואלמנטים טבעיים הבאים לידי שימוש ברפואה הסינית.

השאלה איזה מהטיפולים יעיל יותר נתונה לוויכוח. המחקרים מצביעים כי טיפולי הפריה חוץ-גופית משיגים אחוזי הריון גבוהים יותר למחזור טיפול בודד, אך לא את אחוזי הלידה הגבוהים ביותר. התפיסה הרווחת גורסת כי שילוב של טיפולי פוריות אלטרנטיביים עם קונבנציונליים היא השיטה הטובה ביותר לטיפול בבעיות פריון בנשים וגם בגברים.

כדאי לדעת כי  בהרבה מן המקרים חלה השתתפות מצד קופות החולים בטיפולי הפוריות.

קשיים, סיכונים ותופעות לוואי בטיפולי פוריות

בתוך המירוץ המטורף של זוגות ושל מרפאות הפוריות לייצר הצלחות ולהביא ילדים לעולם, הנטייה לעיתים היא לשכוח את המחיר של טיפולים אלה. כל השיטות שהוזכרו להלן מלוות בטיפולים פולשניים הנתונים לתופעות לוואי ואינן חפות מסיכונים בריאותיים. הסכנה השכיחה ביותר הינה הריונות מרובי עוברים, שעלולים להוביל ללידות מוקדמות וסיבוכי פגות.

סיכון ידוע נוסף הוא תגובת גירוי יתר של השחלות לתרופות שניתנות להשהיית ביוץ, תגובה שמתבטאת בהגדלה של השחלות והצטברות נוזלים בבטן. סיכונים נוספים נובעים מהצורך בדקירה של השחלות, שעלולה להוביל לדימום או לזיהום בשחלה.

מלבד זאת, טיפולי הפוריות כרוכים במידה לא מבוטלת של שחיקה פיזית ונפשית ודורשים המון אנרגיה, נחישות ותמיכה. במהלך טיפולי הפוריות תידרש האישה להזריק לגופה שני סוגי הורמונים: האחד נועד ליצירת הביציות והשני נועד לגרום להבשלתן הסופית.

על מנת לפקח על התהליך תידרש האישה לבצע בדיקות דם ואולטרה-סאונד לבחינת הפרמטרים המצביעים על זמן הביוץ ומוכנות הגוף לקליטת הריון. על זוג שעובר טיפולי פוריות מוטלת החובה לדייק בביצוע ההוראות, שכן כל חריגה עלולה לגרום לכישלון הטיפול כולו.

אם להתייחס לעלויות הכספיות של הטיפול , אין ספק שמדובר בפרוצדורה לא זולה. קופות החולים נוהגות לעזור ולממן טיפולים של בעיות פוריות, אך רק עד גיל ארבעים לערך. לאחר מכן, קופת החולים לא תשתתף במימון הטיפולים, אזי מוצעות אפשרויות אחרות כמו לפנות לקבלת תרומת ביצית, לאימוץ או לבחירה בטיפולי פוריות אלטרנטיביים. בכל המקרים, את ההחלטה על קבלת טיפולי פוריות כדאי להפקיד בידיו של רופא מומחה.

נתונים סטטיסטיים

אם נתייחס לסטטיסטיקות נוכל להבחין בכך ששיעור הצלחתם של טיפולי הפיריון איננו עובר את שיעור ההצלחה של הטבע, סביב 30%-20%, לכן ההמלצה היא לנקוט בטיפולים הללו רק לאחר מספיק ניסיונות להריון טבעי ולשיטות טיפול פשוטות יותר.

נתון נוסף הוא שהפריות המבחנה, שמבוצעות למעלה מעשרים שנה, עודן נחשבות לאחד ההישגים הגדולים של הרפואה המודרנית והצלחתן הרבה באה לידי ביטוי בכך שלמעלה מ- 2% מהילדים שנולדים מידי שנה בישראל (כ-3000 ילדים), באים לעולם בזכות הפריה חוץ גופית.

יחד עם זאת, כדאי לקחת בחשבון שגם אם ההריון נקלט, הסיכוי להפלה בשליש הראשון להריון עולה עם הגיל, ובגילאי 43-44 הוא מגיע ל־50%־60%. הצלחת הטיפול מוגדרת כהשגת הריון שמסתיים בלידת יילוד בריא ושלם.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן