זריקות פרוגסטרון

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

זריקות פרוגסטרון

זריקות פרוגסטרוןהפרוגסטרון הוא אחד משני הורמוני המין החשובים בגוף האישה, הקשור לתהליכים פיזיולוגיים רבים המשפיעים על מערכת המין ועל מערכות רבות אחרות. יחד עם אסטרוגן, אחראי הפרוגסטרון על הפעילות ההורמונלית הציקלית בגוף האישה, שנועדה להכין את הרחם להריון.

למעשה, פרוגסטרון איננו חומר יחיד, אלא שם כללי למספר הורמונים הדומים זה לזה במבנה הכימי ובתפקוד הביולוגי. הפרוגסטרון הוא הורמון סטרואידלי – הוא בנוי על בסיס של טבעות פחמן, ומיוצר בשורה של תהליכים אנזימיטיים מכולסטרול.

לפרוגסטרון מספר תפקידים חשובים, המשפיעים גם על האינדיקציות הרפואיות למתן חיצוני שלו. במהלך המחזור החודשי הרגיל אצל האישה, אסטרוגן גורם לרירית הרחם להתפתח ולגדול, בחלקו הראשון של המחזור.

הפרשת פרוגסטרון עולה לאחר הביוץ, בעקבות יצירתו ב"גופיף הצהוב", והוא משפיע על רירית הרחם באופן שונה – הרירית הופכת ל"מפרישה" (סקרטורית), ובחשיפה ממושכת גם לדקה יותר.

בנוסף, פרוגסטרון משפיע גם על הריר בצוואר הרחם, והופך אותה לסמיך יותר ופחות מימי, בניגוד להשפעת האסטרוגן. פרוגסטרון מופרש על ידי ייצור של הורמונים במוח (LH ו- FSH). עלייה של רמות הפרוגסטרון בגוף גורמת בתהליך של משוב שלילי (negative feedback) לירידה בייצור של הורמונים אלו בבלוטת יותרת המוח. פרוגסטרון גם משפיע על קליטת האסטרוגן בגוף ומפחית את פעולתו על ידי הפתת ביטוי הקולטנים (רצפטורים) לאסטרוגן ברקמה.

סיבות למתן של זריקות פרוגסטרון במינון מושהה

הסיבת הרפואיות למתן זריקות של פרוגסטרון קשורות לניצול של פעילותו הביולוגית הרגילה. האינדיקציות הרפואיות המקובלות והנפוצות למתן של פרוגסטרון כוללות מניעת הריון, טיפול תמיכתי בהריון למניעת לידה מוקדמת, טיפול בנגעים טרום ממאירים של הרחם ושימוש בפרוטוקולים של טיפולי פוריות. פרוגסטרון יכול להינתן גם בזריקות עם משך פעולה ארוך. תכשיר זה נקרא Depo-Provera והוא מאפשר מתן של פרוגסטרון לעיתים רחוקות יותר, וכך מקל את הטיפול לנשים שזקוקות לטיפול ממושך.

מניעת הריון

פרוגסטרון יעיל במניעת הריון בשתי דרכים שונות. בדומה לאסטרוגן, רמות גבוהות של פרוגסטרון הניתן באופן חיצוני יכולות לדכא את ייצור ההורמונים LH ו- FSH במוח, וכך למנוע הופעה של ביוץ תקין. כמובן שבהיעדר ביוץ לא יופיע הריון. מנגנון נוסף של פעילות הפרוגסטרון כאמצעי מניעה קשור בשינוי המרקם של הריר בצוואר הרחם.

התברר שהפיכת הריר לצמיג בהשפעת פרוגסטרון מונעת מעבר תקין של זרע לרחם, ולכן מונעת הפרייה. מנגנון ביולוגי זה עומד ביסוד הגלולות שמכילות פרוסטרון בלבד – mini pill. זריקות פרוגסטרון מהוות, לכן, אמצעי מניעה יעיל לנשים שאינן מעוניינות בכניסה להריון.

מתן של זריקות פרוגסטרון לטווח ארוך מאפשר גם נוחות רבה יותר לנשים מסויימות, המעדיפות זריקה חודשית על פני נטילת גלולות באופן יום יומי. בזריקות פרוגסטרון הניתנות בשחרור מושהה גם אין צורך לחשוש מגלולה שנשכחה – מספיקה זריקה חודשית בלבד להגנה מפני הריון בלתי רצוי.

זריקות פרוגסטרון בטיפולי פוריות ומניעת לידה מוקדמת

כפי ששמו מרמז, פרוגסטרון הוא הורמון חיוני להריון תקין (pro – בעד, gestation- הריון). פרוגסטרון מיוצר ב"גופיף הצהוב", הנותר מהזקיק שמתפתח בשחלה לאחר הביוץ. הפרשת הפרוגסטרון חיונית ליצירת תנאים טובים ברירית הרחם לקליטת ההריון.

בנשים שעוברות טיפולי פוריות כדוגמת הפרייה חוץ גופית, אין יצירה תקינה של פרוגסטרון, ולכן יש צורך במתן חיצוני של ההורמון כדי לתמוך בהריון שיכול להיווצר. מתן הפרוגסטרון נמשך עד להתפתחותה המספקת של השחלה, המייצרת גם היא פרוגסטרון. מחקרים שונים הראו שמתן של פרוגסטרון יכול גם להפחית את הסיכון ללידה מוקדמת בנשים הנמצאות בסיכון לכך – אם כי במקרה זה הטיפול כולל פרוגסטרון בנרות ואגינלים, ולא בזריקות.

טיפול בהיפרפלזיה של הרחם

כמו איברים רבים אחרים בגוף, רירת הרחם יכולה לעבור שינויים ממאירים, עם התפתחות של סרטן. הסרטן ברירית הרחם מופיע לעיתים קרובות בעקבות נגעים "טרום ממאירים", המייצגים שינויים תאים של רירית הרחם שהם בעלי פוטנציאל להתפתח לגידול סרטני.

נגעים אלו מסווגים על פי המראה ההיסטולוגי שלהם (המראה תחת המיקרוסקופ). הטיפול הראשוני בנגעים טרום ממאיאים הוא מתן של פרוגסטרון. מכיוון שפרוגטסרון הופך את רירית הרחם לדקה יותר, בניגוד לפעילותו של האסטרוגן, טיפול כזה יכול להיות יעיל בהעלת הנגעים ובריפויים. רק במקרים של כשלון בטיפול יש צורך בגישות טיפוליות אחרות.

קראו עוד:

איך להתגבר על הכאב לקראת לידת תאומים

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן