ויטמינים חיוניים – ויטמין B12

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

ויטמין B12

ויטמין B12קצת נתונים:

  • בשנת 1849, נפטרו עשרות אנשים עקב מחלה מסתורית, שבזמנו כונתה "אנמיה ממארת".
  • הטיפול היחידי למחלה המסוכנת והמסתורית היה אכילת מרק כבד וגם הוא התגלה רק בסביבות שנת 1920.
  • עקב כך, נעשו מחקרים רבים לגלות מהם הנפלאות של אכילת כבד.
  • רק בשנת 1948, התגלה ויטמין B12 שהתגלה כוויטמין המצוי בכבד ונחוץ ביותר לתפקוד התקין והנורמאלי של הגוף.
  • בשנת 1973 הצליחו לייצר את הוויטמין באופן סינתטי בכדי לתת אותו לאנשים הסובלים מחוסר.

הויטמינים חיוניים לגוף האדם ולפעילות התקינה של מערכות ואיברי הגוף. לכל וויטמין יש תפקיד מיוחד בגוף האדם, כגון: סיוע בפעילות המטבולית, השתתפות בבניית כדוריות דם, פירוק אנרגיה מהמזון, סיוע לפעולות העיכול בקיבה ובמעיים, עזרה במניעת מחלות, כגון: אנמיה בקרב מבוגרים ואנמיה בקרב בני נוער, מחלות לב, מחלות סרטן, מחלות עצב כמו נוירופתיה וכדומה.

מאיפה משיגים ויטמין B12?

ויטמין B12 נוצר על ידי בקטריה וחיידקים קדומים אשר מגיעים לגופם של בעלי חיים. הוויטמין מצוי באופן טבעי במאכלים, כגון: בשר, דגים, ביצים, מוצרי חלב, פירות ים, אצות אדומות מסוג פורפירה Porphyra, עשב-מרפא סיני בשם ‎Dang Gui‏ (‎Angelica sinensis‏).

בנוסף, כיום נהוג להעשיר מזונות רבים באופן מלאכותי בוויטמין B12, כגון: דגני בוקר, חטיפי בריאות, משקאות אנרגיה וכדומה.

הקצובה היומית של ויטמין B12 משתנה עם הגיל: כך שתינוק עד 6 חודשיים זקוק ל כ- 0.5 מיקרוגרם ויטמין ביום, ממעל גיל 7 – 3.0 מיקרוגרם, נשים בהריון – 4.0 מיקרוגרם.

ויטמין B12 מגיע לגוף האדם מהמזון אותו אנו אוכלים ובעיקר מחלבונים. אנשים אשר אינם אוכלים מספיק חלבונים, צמחונות, טבעונות או אנשים הסובלים ממחלות כרוניות בכלל וממחלות בקיבה או במעיים, עלולים לסבול מחסור ויטמין B12 העלול לגרום להם למחלות והפרעות מרובות.

מדוע אנו זקוקים לוויטמין B12?

לוויטמין B12 תפקידים רבים וחיוניים בגוף האדם, כגון: יוצר כדוריות דם אדומות הנחוצות להעברת המוגלובין וחמצן במערכת הדם, מפחית סיכוי לחלות באלצהיימר, מסייע לפעילות תקינה של מערכת העצבים,  מפחית את הסיכון לפתח אנמיה.

חוסר בוויטמין B12

מחסור בוויטמין B12 מתפתח בהדרגתיות עם השנים, מפני שלכבד יש יכולת "לאחסן" כמות מספקת של הוויטמין לתקופה של עד 6 שנים. כאשר נגמר המלאי בכבד, והאדם אינו אוכל מספיק חלבונים או סובל ממחלות כרוניות המפריעות לכל תהליך הספיגה של הוויטמין, עלולות להתפתח בגוף האדם הפרעות ומחלות קשות.

ממחקרים שנעשו, נמצא שמחסור בוויטמין קיים בכל שכבות הגיל, אך הוא בעיקר שכיח ונפוץ בגיל הזהב, ונמצא שכ-40% מהאנשים מעל גיל 70 סובלים ממחסור בוויטמין B12.

ממה נגרם מחסור בוויטמין B12?

הסיבות הינן רבות וכוללות: צמחונים, טבעונים, חוסר תזונה קיצוני (רעב או בקרב חולים באנורקסיה נרבוזה), תינוקות יונקים לאימהות הסובלות ממחסור בוויטמין B12, אלכוהוליזם ,חוסר פקטור פנימי הנוצר בקיבה ונחוץ לספיגה של ויטמין B12 במעי הדק, אנמיה ממארת, אנמיה מגלובלסטית, כרסת (צליאק), דלקות, גידולים, ניתוחים ומחלות שונות של המעי הדק וכדומה.

התסמינים של מחסור בוויטמין B12

התסמינים מרובים ונראים בהתאם לגורם הראשי, לדוגמא: חולשה כללית, סחרחורות, דפיקות לב, אי ספיקת לב, קהות חושים, עקצוץ בגפיים, חולשה בשרירים איבוד זיכרון ודיכאון. פגיעות במיאלין הגורם לניוון של רקמה של חוט השדרה, מחלת לב כלילית (תעוקת לב, אוטם בשריר הלב), פגמים מולדים אצל הילוד ועוד.

אבחון וטיפול במחסור בוויטמין B12

האבחנה נעשית לרוב על פי התסמינים ובאמצעות בדיקות דם שונות, לדוגמא: רמות הוויטמין בדם, (MCV בספירת דם), בדיקה של רמת חומצה פולית ועוד. הטיפול תלוי בגורם הראשי, אך במרבית המקרים, מוסיפים לתפריט היומי תוספי תזונה הכוללים ויטמין B12 ולעיתים גם חומצה פולית, זריקות לשריר של ציאנוקובלמין או הידרוקסיקובלמין.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן