התקף פסיכוטי

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

התקף פסיכוטיהתקף פסיכוטי הוא מצב נפשי חריג מאוד וקיצוני מאוד הבא לידי ביטוי בשינויים משמעותיים ביותר באופן שבו הלוקה בהתקף תופס את המציאות. כמו כן, התקף פסיכוטי בא לידי ביטוי בשינויים משמעותיים ביותר בהתנהגות, בחשיבה וברגשות.

ברוב המוחלט של המקרים, במהלך ההתקף, הלוקים בו יתקשו להבחין בין יציר הדמיון לבין מה שאכן מתרחש הלכה למעשה במציאות. אי לכך, כאשר אדם מן השורה יביט באדם הלוקה בהתקף פסיכוטי, ההתנהגות שלו תיראה לו מאוד משונה.

מה הם הגורמים להתקף פסיכוטי?

להלן כמה גורמים שעשויים להוביל להתפתחות של התקף פסיכוטי:

  • הפרעות פסיכיאטריות – התקפים פסיכוטיים יכולים להתרחש בקרב הלוקים בסכיזופרניה, דיכאון מג'ורי והפרעה דו קוטבית. חשוב לציין שלא כל אדם הסובל מהפרעות פסיכיאטריות אלה אכן יסבול מהתקף פסיכוטי, אך הפרעות אלו בהחלט מגדילות את הסיכון ללקות בהתקף.
  • שימוש בסמים – ישנם סמים רבים שמגדילים את הסיכון ללקות בהתקף פסיכוטי כשבין היתר מדובר בפטריות הזיה, LSD, קוקאין, אקסטזי ועוד.
  • שימוש בתרופות פסיכיאטריות – אמנם דווח על מקרים בהם תרופה פסיכיאטרית גרמה להתפרצות של התקף פסיכוטי, אך מדובר על מקרים נדירים מאוד.
  • מחלה נוירולוגית – ישנן מחלות רבות הקשורות למוח, שיכולות להגדיל את הסיכוי להתפרצות של התקף פסיכוטי. בעיקר מדובר על עגבת, אלצהיימר ופרקינסון. בנוסף, מחסור חמור מאוד בוויטמין B12 עשוי לגרום להתקף פסיכוטי והדבר נכון גם בנוגע לאפילפסיה, מלריה, טרשת נפוצה ועוד.

מה הם התסמינים של התקף פסיכוטי?

ישנם תסמינים רבים המאפיינים את ההתקף הפסיכוטי, כשאחד החשובים שבהם הוא חוסר המודעות העצמית. הכוונה היא לכך שהלוקה בהתקף הפסיכוטי לא יהיה מסוגל להבין כי הוא סובל מהזיות שמיעתיות או חזיונות שווא, אך בהחלט יהיה מסוגל לקלוט שהסובבים אותו לוקים בנפשם. מצבים מעין אלה מתרחשים לא אחת במחלקות פסיכיאטריות למשל.

בנוסף, במהלך ההתקף עשויות להתפתח מחשבות שווא שיכולות לבוא לידי ביטוי בתחושת גדלות לא מציאותית, מחשבות פרנואידיות, מחשבות יחס (אמונה כי לאירועים, אנשים או חפצים קיימת השפעה מרחיקת לכת על הלוקה בהתקף) ועוד. לא אחת ההתקף כולל גם הזיות כשבעיקר שכיחות הזיות הקשורות לחוש השמיעה.

צורת החשיבה המאפיינת את הלוקה בהתקף פסיכוטי מתאפיינת בחוסר סדר וחוסר ארגון, ולפיכך במהלך שיחה לרוב הלוקה בהתקף יקפוץ מנושא לנושא ולא יצליח לשמור על קו מחשבה רציף אחד.

כיצד מאבחנים התקף פסיכוטי?

את תהליך האבחון של ההתקף הפסיכוטי צריך לנהל פסיכיאטר. במהלך האבחון הפסיכיאטר שם את הדגש לצורת ההתנהגות של הנבדק, לצורת הדיבור שלו, לדפוס המחשבה שלו, לתכנים שהוא מעלה בשיחה ועוד.

לא אחת ישנו צורך לערב בתהליך האבחון בנוסף לנבדק עצמו גם אנשים המכירים אותו כמו למשל בני משפחה או חברים. הסיבה לכך נעוצה בעובדה שלא תמיד ניתן לדעת במהלך שיחה אחת האם המצב הנוכחי שונה באופן מהותי מההתנהגות השגרתית של הנבדק.

כמו כן, חשוב לבדוק האם הנבדק ביצע ניסיונות לפגוע בעצמו או באחרים ולא תמיד הנבדק מתנדב מיוזמתו לחלוק את המידע הרלוונטי. במקרים מסוימים, לאחר אבחון ההתקף יהיה צורך להמשיך בביצוע בדיקות נוספות שמטרתן לאבחן את הגורם להתקף. הכוונה היא למשל לבדיקת דם לאבחון של מחסור בוויטמין B12, בדיקת CT לאבחון גידול מוחי ועוד.

כיצד מטפלים בהתקף פסיכוטי?

הטיפול משתנה בהתאם לגורמים להתקף הפסיכוטי ולדרגת החומרה שלו. במקרים הקלים ניתן יהיה לטפל באמצעות תרופות אנטיפסיכוטיות ופסיכותרפיה ובמקרים הקיצוניים ביותר יהיה צורך לאשפז את המטופל על מנת שלא יפגע בעצמו או באחרים.>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן