התמודדות עם הרעלת מזון

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הרעלת מזון היא מצב בו מזון שאוכלים גורם לנזק חמור למערכת העיכול.

נזק זה נגרם בדרך כלל מרעלן המצוי במזון וגורם להקאות, שלשולים וכאבי בטן חמורים. הרעלת מזון נפוצה בעיקר אצל מטיילים וכתוצאה מאכילה במקומות לא היגייניים.

הרעלת מזון היא תוצאה של שני מקרים עיקריים: מזון שהכיל חיידקים או מזון שהכיל רעלן כלשהו. שני סוגי הרעלנים נכנסים אל גופנו דרך מערכת העיכול וגורמים לתוצאות קשות.

הרעלת מזון שנגרמת על ידי מיקרואורגניזמים שונים

מזון מקולקל, שלא נשמר בקירור או שטיפלו בו בתנאים לא היגייניים מספיק עלול להכיל חיידקים, שמגיעים אליו ונהנים מהתנאים הנוחים הקיימים בו. לאחר שאנו אוכלים את המזון המקולקל, חיידקים אלה יתרבו במערכת העיכול שלנו ויגרמו לצרות רבות.

החיידקים הנפוצים ביותר שגורמים לכך הם סלמונלה, קמפילובקטר וחיידק האי קולי על סוגיו השונים. חיידקים אלה מתפתחים ומתרבים במזון שלא נשמר כהלכה, וכתוצאה גורמים נזק אדיר למערכת העיכול שלנו.

סימני הרעלת מזון הנגרמת מחיידקים, מתחילים בדרך כלל מספר ימים אחרי החשיפה למזון. יש צורך להמתין לתקופת דגירה של מספר ימים עד שהחיידקים יפתחו כמות משמעותית ויהפכו לאלימים ומסוכנים.

הרעלת מזון שנגרמת מרעלן

מצב נוסף הוא אכילה ישירה של רעלן הנמצא במזון. רעלן זה יכול להיווצר על ידי חיידקים, או על ידי תסיסה כימית כלשהי וגורם נזקים חמורים כאשר מגיע למערכת העיכול. הרעלן גורם לפציעה של דרכי העיכול, שלשולים והקאות. הרעלנים השונים מגיעים בדרך כלל אל המזון דרך הסביבה הלא היגיינית ומשם ממשיכים לגופנו.

לדוגמא, רעלן של החיידק סטפילוקוקוס אוראוס עלול לעבור מפצעים מכף ידו של הטבח ישירות אל האוכל שאנו אוכלים ובסופו של דבר להגיע גם אלינו. מצד שני, קופסאות שימורים ישנות עלולות להכיל את רעלן הבוטולוניום שגורם לסימנים נוירולוגיים קשים.

בדרך כלל, הרעלת מזון הנגרמת מרעלן מתרחשת מספר שעות אחרי החשיפה לרעלן, מפני שאין צורך להמתין לתקופת דגירה או לחכות להתרבות החיידקים – הרעלן תוקף אותנו מייד.

סימנים

להרעלת מזון סימנים קלאסיים הכוללים כאבי בטן, הקאות ושלשולים חריפים. סימנים נוספים המעידים על הרעלה קשה יותר הם חום גבוה, חוסר תחושה וסחרחורות. כמו כן, מקרים בהם השלשול או ההקאות אינם מפסיקים לאחר מספר ימים, הם נחשבים לקשים ומסוכנים יותר ומחייבים פנייה לטיפול.

טיפול

הרעלת מזון היא נזק שעלול לגרום לתחלואה קשה ולבעיות רבות ולכן חשוב מאוד לטפל כאשר מתחילים הסימנים. כך לדוגמא מחלת הכולרה חיסלה אוכלוסיות שלמות באירופה ובאמריקה במאה ה-19 ומטיילים רבים בדרום אמריקה ובמזרח הרחוק סובלים מסלמונלה, ומבלים ימים שלמים עם כאבים חמורים ותחושה רעה.

הסימנים הקליניים המדוברים הם דרכו של הגוף להתמודד עם ההרעלה. מטרת השלשול וההקאות היא לגרום לריקון מערכת העיכול והוצאת החיידקים והרעלנים החוצה. בדרך זו, הגוף נפטר מהפתוגנים שמפריעים לו ולאחר מספר ימים יכול לחזור לעצמו.

לכן, ברוב המקרים לא מטפלים בהפסקת השלשולים וההקאות, אלא נותנים טיפול תומך בלבד. בגלל איבוד הנוזלים חייבים להקפיד על שתיית מים מרובה ואכילת סוגי מזון קלים ומיימיים כמו מרק. במקרים קשים, כדאי לצרוך תמיסות למניעת התייבשות, המכילות אלקטרוליטים שאובדים במהלך השלשולים וההקאות. במקרים חמורים, בהם מדובר בפתוגן אלים ומסוכן כמו סלמונלה, לא מסתפקים בשלשול וההקאות אלא פונים לטיפול תרופתי אנטיביוטי.

מניעה

הטיפול הטוב ביותר הוא כמובן מניעה. חשוב מאוד להקפיד על הרגלי תזונה והיגיינה נכונים שיכולים למנוע את רוב הרעלות המזון. הרגלים אלה כוללים:

  • שטיפת ידיים לפני הארוחה.
  • ניקוי המזון, קילוף ירקות ושמירה על מזון במקרר בלבד.
  • לשים לב לתאריך התפוגה שעל מוצרי החלב.
  • לאכול במקומות נקיים ומסודרים ולהמעיט באכילה בדוכני רחוב.
  • הרתחה והכלרה של מים לפני שתייה.

ראו גם:
מחלת FMF – קדחת ים תיכונית משפחתית

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן