מהי הרעלה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הרעלה היא מצב בו מוכנס לגופנו חומר מזיק, שגורם לפגיעה קשה במערכות שונות – בעיקר בכבד, במערכת העיכול ובמערכת העצבים.

הרעלה היא מצב חירום רפואי, ויש לטפל בה במהירות ובזריזות. חשוב מאוד לדעת ממה נגרמה ההרעלה כדי להתאים את הטיפול המתאים, ולכן פעמים רבות לא מצליחים לטפל בהרעלה בצורה טובה ונגרמים מומים קשים ואף מוות.

סוגי רעלים

קיימים סוגים רבים של רעלים שמשפיעים בצורות שונות על מגוון רחב של מערכות. תפקידו המקורי של הרעל הוא להגן על בעל החיים או הצמח מפני גורמים שעלולים להזיק לו, וכך נגרם המצב בו חשיפה לרעל גורמת לנזקים קשים ובלתי הפיכים.

  • צמחים רעילים – תפקידם לספק לצמח הגנה מפני בעלי חיים שמנסים לאכול אותו. כך לדוגמא הצמח הרדוף הנחלים שומר על עצמו באמצעות רעל חזק וקטלני.
  • בעלי חיים – משתמשים ברעל לצורכי הגנה והתקפה. ארס הנחש לדוגמא מספק לו יכולת טובה להתמודד עם הטרף או להגן על עצמו מפני תוקפים.
  • רעלנים המופרשים מחיידקים – גם החיידקים משתמשים ברעלנים שונים על מנת לשפר את סיכויי הישרדותם. רעלן הכולרה (Cholera Toxin) גורם לדוגמא לסימפטומים קשים של שלשול מימי ולעומתו רעלן הטטנוס גורם לשיתוק שרירים.
  • חומרים סינתטיים – כמו קוטלי חרקים, אקונומיקה וסוגי שמנים שונים עלולים לגרום לתוצאות קשות ביותר כאשר לא נעשה בהם שימוש נכון. לקטגוריה זו נכנסות גם תרופות שעלולות להיות טוקסיות (במיוחד לכבד ולכליות) כאשר לוקחים אותן במינון לא מתאים.

תוצאות ההרעלה

הרעלה כאמור גורמת לנזק לרקמה מסויימת ועלולה אפילו להוביל למוות.

  • נזק נוירוטוקסי – נזק שמשפיע על מערכת העצבים וגורם בדרך כלל לשיתוק. בין הרעלנים הנוירוטוקסיים אנו מוצאים את רעלן הטטנוס, בוטוליניום טוקסין (בוטוקס) וגז עצבים. רעלים מסוג זה גורמים לכיווץ מוגבר של שרירי הגוף או לחילופין להרפייה מוגזמת, וכתוצאה מכך נגרם השיתוק.
  • נזק אנטרוטוקסי – נזק שמשפיע בעיקר על מערכת העיכול, וגורם לשלשולים קשים וחוסר ספיגה. ברוב המקרים הנזק האנטרוטוקסי נגרם לאחר אכילת מזון מזוהם או שתיית מים לא נקיים. הרעלן הגורם לנזק יכול להגיע ישירות מהחיידקים כמו כולרה, סלמונלה, רוטהוירוס וכו', ובמקרה זה הוא מיוצר כאשר החיידק במערכת העיכול וגורם לנזקים קשים.

אפשרות נוספת היא הגעת הרעלן מבחוץ. במקרים אלה מדברים על הרעלת מזון הנגרמת כתוצאה מפצעים על ידיו של הטבח. הרעלה מסוג זה נפוצה בעיקר במטבחים גדולים ועמוסים, והיא אחת הסיבות לבדיקת ידיים אצל חובש לפני תחילת תורנות מטבח בצבא.

  • נזק עורי – סוגי רעלים שונים יכולים גם לגרום לנזק עורי קשה. קיימים חומרים שונים שבמגע עם העור גורמים לפציעות קשות או כוויות קשות. ברוב המקרים סילוק החומר הטוקסי יביא להקלה על המצב. הרעלים השכיחים בקבוצה זו הם אקונומיקה, חומצות חזקות וחומרי ניקוי והדברה.

מה עושים במצב של הרעלה?

מקרה של הרעלה הוא כאמור מצב חירום רפואי, ודורש התערבות מיידית. כשלב ראשון, יש צורך לשטוף את שאריות הרעל מהפה, מהעור או מהבגדים למניעת נזק נוסף. לאחר מכן, חייבים לברר מהו סוג הרעל והאם יש טיפול שניתן לבצע בבית. לדוגמא, ברעלים הנכנסים לעיניים בדרך כלל צריך להתחיל בשטיפת העיניים במים קרים למשך 10 דקות – טיפול שניתן בהחלט לבצע בבית.

בכל מקרה, גם אם לא ידוע מה מקור ההרעלה, והמצב מחמיר יש להגיע במיידיות לבית החולים לקבלת טיפול הכולל שטיפת קיבה, טיפולי דיאליזה, או טיפול בפחם פעיל. במקרים של רעלים מוכרים, כמו ארס נחש, משתמשים בנסיוב – נוגדנים מיוחדים המתאימים לטיפול ברעלן הספציפי, ועוזרים מאוד להתגבר עליו.

ראו גם:
צריבת מדוזות

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן