הפרעות אישיות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

הפרעות אישיות

הפרעות אישיותכאשר מדברים על הפרעות נפשיות, מדברים על מגוון רחב של תופעות וסימפטומים שמופיעים בהזדמנויות ובקונסטלציות שונות אצל מטופלים.

אחת האבחנות שנהוג לעשות, היא בין מחלות נפש, לבין הפרעות אישיות. מחלות נפש הן מצבים חולפים או כרוניים, שמפריעים לאדם, ונחווים על ידיו כמחלה. כאלה הם הדיכאון או הפרעות החרדה. האדם לא מעוניין בהם, מרגיש שהתחושות הללו נכפות אליו והוא היה רוצה להפטר מהן.

לעומת זאת, הפרעות אישיות נחוות על ידי האדם כהוא-עצמו. גם אם מדובר בתכונות לא רצויות ומפריעות, ניתן לראות כי האדם מחזיק בתכונות אלה לאורך זמן, באופן די קבוע ושכולל כמעט את כל מצבי החיים השונים. התכונות מתגבשות במהלך גיל ההתבגרות, והאדם בדרך כלל לא מכיר אפשרויות אחרות.

גורמים להפרעות אישיות

מכיוון שהפרעת אישיות היא תופעה שמתגבשת לאורך זמן, קשה להצביע על גורמים או טריגרים שיוצרים אותה. כיום מקובל להתייחס למספר גורמים שמשתלבים על מנת ליצור את הפרעות האישיות.

ראשית, ישנו מרכיב גנטי, תורשתי או ביולוגי. כמו שכל אדם נולד עם נטיות אישיותיות שונות, כך ישנם אנשים שנולדים עם נטיות להפרעות אישיות. שנית, נסיבות החיים, ההיסטוריה, המשפחה והסביבה הקרובה הם בעלי משמעות קריטית בהתפתחותו של הילד, ובהתפתחות האישיות.

ידוע, למשל, כי התעללות או הזנחה בילדות קשורים להתפתחות של הפרעת אישיות גבולית. הורים הסובלים מהפרעות מצב רוח או מסכיזופרניה עשויים להוביל התפתחות של הפרעת אישיות סכיזואידית או תלותית אצל ילדיהם, וכדומה.

סוגים של הפרעות אישיות

אישיות תוגדר כמופרעת כאשר היא גורמת לסבל בקרב האדם שמחזיק בה, או שהיא גורמת סבל לסביבתו. מקובל להגדיר את הפרעות האישיות הבאות:

  1. אישיות פרנואידית: אנשים המתאפיינים ברמה גבוהה של חשדנות כלפי אחרים. לא סומכים גם על אנשים קרובים, מרגישים כל הזמן שנמצאים בסכנה (פיזית או אחרת).
  2. אישיות סכיזואידית: אנשים המתאפיינים בהסתגרות, חוסר רצון להיפתח לסביבה ולהיות בקשרים חברתיים.
  3. אישיות סכיזוטיפאלית: אנשים המתאפיינים בהתנהגויות מוזרות, דיבור אסוציאטיבי או לא רצוף, ומאפיינים נוספים המזכירים באופיים סימפטומים של סכיזופרניה.
  4. אישיות אנטי-סוציאלית: אנשים המתאפיינים בהיעדר תחושות של מוסר, התנהגות עבריינית וחוסר עכבות חברתיים.
  5. הפרעת אישיות גבולית: אנשים המתאפיינים בחוסר יציבות רגשי, חברתי והתנהגותי. חוששים מאוד מנטישה, בדרך כלל סוערים, ועם נטייה לפגיעה עצמית.
  6. אישיות נרקסיסטית: אנשים המתאפיינים בערך עצמי מאוד גבוה, שמסתיר, ככל הנראה, דימוי עצמי פגוע ושביר.
  7. אישיות היסטריונית: אנשים המתאפיינים בצבעוניות רבה, שמטרתה להסב את תשומת לב החברה אליהם, משום שאינם יכולים שלא להיות במרכז תשומת הלב, בכל מחיר.
  8. אישיות נמנעת: אנשים שחוששים מכל מגע חברתי, נמנעים ממגעים בינאישיים.
  9. אישיות תלותית: אנשים שמתאפיינים בצורך מתמיד במישהו שיהיה איתם, יקבל עבורם החלטות ויוביל אותם. הם מוכנים לשלם כל מחיר כדי לא להיות לבדם.
  10. אישיות אובססיבית: אנשים המתאפיינים בפדנטיות, צורך בשלמות, וורקוהוליקים, עד כדי פגיעה בתפקוד משום שהכל צריך להיות מושלם.

אבחון וטיפול

ישנן הפרעות אישיות, הסוערות יותר, שקל יותר לזהות ולאבחן. הפרעות האישיות המופנמות והשקטות יותר מאובחנות בדרך כלל בשלב מאוחר יותר, משום שהן לא נראות ולא פוגעות בסביבה. רבים האנשים שיאובחנו כסובלים מהפרעת אישיות שכלל לא יפנו לטיפול, משום שהם לא תופסים את האב-נורמאליה שבהתנהגותם.

משום שהפרעות האישיות כה כוללניות וטבועות באישיותו של האדם, הן גם קשות לטיפול. טיפול בהפרעות אישיות בדרך כלל מתייחס ראשית כל לסימפטומים הפוגעניים ביותר, והם טיפולים ארוכי טווח ומעמיקים ביותר.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן