דם בשתן (המטוריה)

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

המטוריה

המטוריההופעה של דם בשתן (המטוריה) נגרמת מכמה סיבות. התופעה די שכיחה ולא בהכרח מצביעה על מחלה מסוכנת המקננת בגוף, אם כי חשוב לבטל את האפשרות הזאת באמצעות בדיקות.

המטוריה אינה מחלה לכשלעצמה, אלא היא סימפטום המתריע על קיומה של בעיה אחרת.

דימום מהשתן יכול להראות בעין לא מזויינת ובמקרה כזה צבע הנוזל יהיה אדום, חום או צהוב המלווה בקרישי דם. ההמטוריה, בדרך כלל, אינה מלווה בכאב בעת עשיית הצרכים. די בכמות קטנה מאוד של דם על מנת לשנות את צבע השתן.

אם מדובר בדימום מיקרוסקופי, לא יהיה ניכר שינוי כלשהו בצבע נוזל השתן ורק באמצעות בדיקות מעבדה ניתן יהיה לראות בו כדוריות דם אדומות. בכל מקרה שמזהים סימנים של דם  יש לפנות לרופא שיבדוק ממה נובעת הבעיה.

הסיבות להמטוריה

מערכת השתן מתחילה בכליות. הן מסננות את הדם ומפרישות מהגוף פסולת ועודפי נוזלים. דרך השופכנים מוזרם הנוזל לכיס השתן ושם הוא נאגר עד להפרשתו מהגוף. המטוריה תעיד על התרחשות לא תקינה כלשהי במסלול זה.

זיהום באחת הכליות יגרום להופעת המטוריה. בדרך כלל הוא מלווה גם בחום וכאבים במותן. זיהומים בדרכי השתן שכיחים יותר אצל נשים, אולם לעיתים גם גברים סובלים מהם. מאפייניו של חולי זה הם כאבים בעת מתן שתן, תכיפות גדולה יותר בכניסה לשירותים וריח חזק במיוחד של הנוזל.

אבנים בדרכי השתן, יגרמו גם כן להופעת דם בעת עשיית הצרכים. האבנים נוצרות על ידי המינרלים המרוכזים בנוזל ועלולים לשקוע בצינורות. כאשר קיים מצב כזה, מתן שתן יהיה מלווה בכאבים עזים בנוסף לדם.

הגדלה או דלקת של הבלוטה הערמונית אצל גברים היא סיבה נוספת להופעת דם. מיקומה הוא בבסיס כיס השתן וכאשר היא גדלה יתר על המידה, היא עלולה לגרום לחסימה בצינור השופכה שתוביל למצבים של קושי ותכיפות רבה בהטלת שתן.

קיימת תופעה נפוצה של דם בשתן הנגרם כתוצאה מפעילות גופנית מאומצת. עדיין לא ברור מה הסיבה לכך. גם שימוש בתרופות רבות עלול  להביא להופעת המטוריה.

חשוב לזכור כי לא תמיד מדובר בבעיה קלה שתחלוף במהרה. המטוריה עלולה להעיד על בעיות חמורות יותר. סרטן בכליה, בערמונית או בשלפוחית השתן. לכן חשוב לפנות לרופא בכל הופעה של דם בשתן.

דרכי אבחנה

הפעולות הננקטות במטרה לאבחן את הסיבה להמטוריה נקבעות בהתאם לגיל החולה, מידת חשיפתו לגורמי סיכון ותוכן תלונותיו.

החולה יבצע בדיקת שתן ויחזור עליה פעם ואף פעמיים נוספות. אם יתברר שבשתי הבדיקות החוזרות התוצאה תקינה, לא יהיה צורך בפעולות נוספות. היה ובתוצאות הבדיקה יתגלה זיהום בדרכי השתן, הוא יטופל בתרופות המיועדות לכך.

אם הרופא חושד שמדובר בבעיה חמורה יותר הוא יבצע בירור מקיף שיכלול אולטרסאונד או סי טי של הכליות ודרכי השתן. כשקיים חשד שמדובר בגידול, תיתבצע בדיקה ציטולוגית.

טיפול בדם בשתן

הופעה חד פעמית של דם בשתן בקרב אנשים צעירים העוסקים בפעילות גופנית מאומצת, אינה דורשת טיפול כלשהו. זיהומים ודלקות יטופלו בתרופות אנטיביוטיות שונות בהתאם לסוג המחלה.

דימום משמעותי שאינו נפסק יגרור פעולות פולשניות בגוף במטרה לעוצרו. גם הפרשה של קרישי דם העלולים לגרום לחסימה יטופלו באמצעות פעולות פולשניות.

הטיפול באבנים בכליות ובדרכי השתן נעשה על ידי ריסוקן ומתן תרופות מניעה. במצבים מסויימים יתאימו לחולה דיאטה העשויה לפתור את הבעיה. הדיאטות נקבעות לפי סוג האבנים המצויים באבריו של החולה הספציפי.

דיאטות משמשות גם כדרך מקובלת לטיפול נלווה במחלת כליות.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן