דלקת בלבלב

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דלקת בלבלב

דלקת בלבלבבדומה לכל רקמה מרקמות גופנו, גם ברקמת הלבלב עלולה להתפתח דלקת כתוצאה ממגוון רחב של גורמים.

את סוגי הדלקות שיכולות לפגוע ברקמת הלבלב נהוג לסווג לשתי קבוצות מרכזיות. הסוג הראשון הוא דלקת לבלב כרונית והסוג השני הוא דלקת לבלב חריפה או דלקת לבלב אקוטית. במאמר שלפניכם נדון בהבדלים בין שני הסוגים על קצה המזלג.

מה הם הגורמים לדלקת בלבלב?

הגורמים לדלקת לבלב כרונית יכולים להיות גורמים טוקסיים או מטבוליים כמו למשל עישון סיגריות, אלכוהוליזם, או אי ספיקת כליות כרונית, גורמים גנטיים שונים שחלקם תורשתיים וחלקם ספורדיים, גורמים אוטואימוניים שונים כמו למשל במקרה של מחלות מעי דלקתיות או מחלת שיוגרן ועוד. יש לציין כי במקרים רבים הסובלים מדלקות לבלב חריפות באופן חוזר ונשנה עלולים בסופו של דבר לפתח דלקת לבלב כרונית.

דלקת לבלב חריפה יכולה להתפתח כתוצאה מאלכוהוליזם, מחשיפה לתרופות שונות כמו למשל סוגים שונים של משתנים או מטרונידזול, חסימה של פתח המוצא בלבלב על ידי אבני מרה, פציעה של הלבלב בעקבות חבלה או ניתוח ועוד.

מה הם התסמינים של דלקת בלבלב?

דלקת בלבלב גורמת לחולים לכאבי בטן, בחילות והקאות. במקרים מסוימים הסובלים מדלקת לבלב אקוטית יסבלו בנוסף גם מצהבת, חום גבוה, דפיקות לב מהירות ובמקרים נדירים יופיעו דימומים תת עוריים.

דלקת לבלב כרונית עלולה להוביל לבעיות ספיגה של נוטריינטים מהמזון בדגש על ספיגה של שומנים. כמו כן, דלקת כרונית בלבלב יכולה לגרום לדימומים במערכת העיכול. במחקרים רבים שבוצעו בחולים שסובלים מדלקת כרונית בלבלב נמצא כי הם סובלים גם מסיכון מוגבר לחלות בשלב מאוחר יותר בחייהם בסרטן הלבלב. במקרים בהם הדלקת איתנה במיוחד עלולה להתפתח שחמת הכבד.

מאחר והלבלב אחראי על ייצור האינסולין הרי שדלקת כרונית שהובילה לנזק חמור בלבלב תבוא לידי ביטוי גם במחלת הסוכרת שכרוכה בתסמינים רבים בהם לא ניגע במאמר זה.

כיצד מאבחנים דלקת בלבלב?

על מנת לאבחן דלקת בלבלב יש תחילה לבצע תשאול מקיף ויסודי של החולה. בין היתר יש לברר האם קיימת היסטוריה משפחתית של דלקת בלבלב, האם החולה נוהג לצרוך אלכוהול באופן קבוע, האם נפגע לאחרונה בבטנו ועוד.

כמו כן, יש לבדוק האם קיימת עדות לתהליכים סוכרתיים ולברר האם חלה בזמן האחרון ירידה לא רצונית במשקל על מנת לשלול קיום של בעיות ספיגה במערכת העיכול.

לאחר שהרופא יבצע את האנמנזה הוא ימשיך ויבצע בדיקה גופנית של החולה ואז ככל הנראה ישלח אותו לבצע בדיקת CT שתאפשר לו לקבל מידע בנוגע למצב הבריאות של הלבלב. בנוסף, ניתן לבצע בדיקות רבות אחרות שחלקן פולשניות יותר וחלקן פחות. בין היתר מדובר על בדיקת ERCP, על בדיקת MRI ועוד.

ישנן גם בדיקות דם שונות שמסייעות בקביעת האבחנה בהן ניתן לראות עלייה ברמת אנזימי הלבלב בדם כמו למשל עמילאז או ליפאז. בתהליך האבחנה חשוב לבדוק האם מדובר על דלקת כרונית או אקוטית, לברר מה הוא הגורם לדלקת וכן להעריך את מידת הנזק והתפקוד של הלבלב.

כיצד מטפלים בדלקת בלבלב?

בדלקת חריפה בלבלב נהוג לטפל על ידי הימנעות מאכילה או שתייה על מנת שלא לגרות את הלבלב. כמו כן, נהוג לתת לחולים תרופות לשיכוך הכאבים, נוזלים דרך הווריד ואלקטרוליטים שונים בהתאם לצורך. במקרים מסוימים יהיה צורך להתחיל טיפול אנטיביוטי. במידה והדלקת התפתחה על רקע של אבני מרה, ייתכן שיהיה צורך לבצע ניתוח לכריתת כיס המרה.

הטיפול בדלקת לבלב כרונית מורכב מאוד והבחירה בסוג הטיפול מתבצעת בהסתמך על התסמינים מהם סובל החולה. בין היתר ניתן לבצע ניתוח לצריבת סיבי העצבים שמעבירים את תחושת הכאב הכרוני, להנחות את המטופל להפסיק לצרוך אלכוהול באופן מידי, לתת לו אנזימים שיסייעו למערכת העיכול שלו במלאכת עיכול השומנים ועוד.

כמו כן, ישנו מגוון רחב של ניתוחים שניתן לבצע בלבלב של הסובלים מדלקת כרונית בלבלב שבחלקם ישנו צורך לכרות את הטחול, את ראש הלבלב ועוד. במקרים רבים מאוד הניתוחים השונים מביאים להיעלמות התסמינים בדגש על הכאב.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן