דיסתימיה – הפרעה נפשית דיכאונית

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דיסתימיה היא הפרעה נפשית ממשפחת הפרעות הדיכאון. היא נקראת גם דיכאון נוירוטי, לעיתים הפרעת אישיות דיכאונית או דיכאון חרדתי מתמיד. מבחינת חומרת הדיכאון היא נחשבת לפחות חמורה, אך יש לה השלכות ארוכת טווח.

ההפרעה נמשכת שנים ארוכות, עד שהופכת למאפיינת את אורח החיים היומיומי ואף את אישיותו של הסובל ממנה.

לעיתים, הנפגעים מהפרעה זו עשויים גם לחוות מצבים של דיכאון חריף, לתקופות מסוימות. ההפרעה מתחילה להראות בגיל ההתבגרות ומתמשכת לזמן ארוך של שנים, או אף לכל החיים.

סימפטומים

הסימפטומים של ההפרעה הם כרוניים וארוכי טווח. מצד אחד, הם אינם פוגעים בתפקוד באופן חמור, האדם הנפגע מהפרעה זו, מתפקד בדרך כלל באופן בסיסי. מצד שני, התפקוד הוא בסיסי, האדם אינן מתפקד במרץ רב ואינו מרגיש טוב עם עצמו באופן כללי.

הסימפטומים של ההפרעה כוללים מצב רוח מדוכדך אצל מבוגרים. אצל ילדים ומתבגרים, זה עשוי לבוא לידי ביטוי במצב רוח רגזני. מדובר במצב רוח המתמשך לכל אורך שעות היום. אצל מבוגרים, האבחנה תיעשה כאשר מצב הרוח המדוכדך נמשך כשנתיים לפחות, אצל ילדים, במשך לפחות שנה.

מצב הרוח המדוכדך או הרגזני בא לידי ביטוי בסימפטומים התנהגותיים של אכילת יתר או להפך, ירידה בתאבון, עייפות וכבדות, הפרעות קשב וריכוז, קושי בקבלת החלטות, שינה מוגזמת או אי שינה, הבעת תחושות של חוסר אונים, דימוי עצמי ובטחון עצמי נמוכים.

קריטריון חשוב, ניתן לומר גם החשוב ביותר באבחנה של ההפרעה, הוא העובדה שבמהלך השנתיים בהן הופיעה ההפרעה, לא היו עדויות לאפיזודה של התקפה מאנית או היפומאנית או דיכאון מג'ורי. במידה והיו עדויות לסימפטומים אלו, האבחנה תשתנה בהתאם. כך, שלמעשה, קריטריון זה מבחין בין הפרעה זו להפרעות דיכאון אחרות.

הגורמים

מחקרים שונים הראו כי בדומה להפרעת דיכאון קלינית, גם הסובלים מדיסתימיה הראו הפרעות שינה שונות מהנורמה. במחקרים, הסובלים מההפרעה הראו עלייה באינטנסיביות ובתכיפות של תנועות עיניים בזמן השינה, תנועות העיניים היו מהירות יותר באופן חריג מהממוצע. בנוסף לכך, מחקרים הראו כי קיים קשר גנטי. במצבים בהם בן משפחה סבל או סובל מאחת מהפרעות הדיכאון, הסיכוי לסבול מהפרעה זו עולה.

תיאוריות פסיכולוגיות ואישיותיות שונות מסבירות את הגורמים להפרעה כהתפתחות של אגו ואישיות לוקים בחסר. כמו כן, תיאוריות אחרות מקשרות את ההפרעה לקשיים משפחתיים, התקשרות ותקשורת לא בריאים בין ההורים לילדים כמייצרים בסיס להתפתחות הפרעה זו.

טיפול בדיסתימיה

מעבר לטיפול תרופתי הניתן על ידי פסיכיאטר, ישנם גם טיפולים פסיכולוגיים שעשויים לטפל בהפרעה ולהקל על הסימפטומים שלה. דוגמא לכך, הינו הטיפול הפסיכותרפיסטי ארוך טווח, הנותן עומק והבנה על ההפרעה והסיבות להתפתחותה.

בטיפול, יש שימת דגש על התבוננות בחוויות ילדות, כך מגיעים להבנה של הקשר בין תחושות ערך עצמי נמוך, תחושת הייאוש וחוסר התקווה ותחושת חוסר האונים לבין ההענשה העצמית, ההכשלה ופעולות הרס העצמי השונות, הבאות לידי ביטוי בהפרעה זו.

שיטת טיפול נוספת היא הטיפול ההתנהגותי. שיטה זו מבוססת על סיגול דרכי התנהגות חדשים והכחדה של דרכי ההתנהגות הישנים. זאת באמצעות סדרה של חיזוקים לדרכי התנהגות חיוביים יותר באמצעות החיזוקים מסגלים דרכי התנהגות חדשים. בטיפול חווים חוויות נעימות של חיזוק ותחושות של יכולת התמודדות ומסוגלות.

שיטת הטיפול אשר נמצאה כיעילה ביותר היא הטיפול הקוגניטיבי. שיטת טיפול זו מבוססת על שינוי תפיסות ודפוסי חשיבה, כך מסגלים הסובלים מההפרעה גישה חדשה חיובית יותר כלפי עצמם וכלפי הסביבה. שינוי בצורת החשיבה והתפיסה מביא לשינוי בדרכי ההתנהגות וההתמודדות.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן