דום לב

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

דום לב

דום לב הוא הפרעה באותות החשמליים של הלב המובילה להפסקה מוחלטת של פעילות הלב. דום לבדום לב הוא מצב מסכן חיים בשל חוסר באספקת חמצן מהלב לאיברים האחרים ובפרט למוח. דום לב פתאומי אצל צעירים מתרחש בממוצע אצל אחד מכל מאה אלף גברים בריאים מגיל 35 ומטה והוא נגרם בדרך כלל בגלל מחלת לב נדירה, בעוד שבגילאים מבוגרים יותר הגורם העיקרי הוא התקף לב.

ישנה נטייה נפוצה לבלבל בין דום לב להתקף לב, אף שמדובר בשני מקרים שונים לחלוטין והקשר היחיד בין השניים הוא שהתקף לב מעלה את הסיכון לדום לב – להרחבה דום לב באתר Myheart

התקף לב הוא הפרעה באספקת הדם אל הלב הנגרמת על פי רוב כתוצאה מחסימה של העורקים המוליכים דם ללב. דום לב לעומת זאת הוא הפסקה בפעילות הלב. בשל הפגיעה באספקת החמצן למוח, אדם הלוקה בדום לב מאבד מיד את הכרתו, מתמוטט ומפסיק לנשום.

הגורמים לדום לב

במצב תקין הלב מתכווץ ומרפה בעזרת אותות חשמליים המובלים אל שריר הלב. כאשר נוצרת הפרעה במערכת החשמלית התכווצות שרירי הלב נעשית בלתי סדירה ובלתי יעילה והלב מתחיל לפעום במהירות, מה שמכונה "פרפור חדרים", ובסופו של דבר זרימת הדם מן הלב נפסקת לחלוטין והאדם מתמוטט.

כאמור, בקרב צעירים הסיבה העיקרית לדום לב היא מחלת לב נדירה או מום מולד בעורקים הכליליים, לעיתים אף ללא ידיעתו של החולה על קיומם. מחלות כאלה לדוגמה הן הפרעות בקצב הלב, הפרעות תורשתיות במערכת החשמלית, בעיות בשריר הלב וכדומה. במקרים אלו מי שמועד יותר לסבול מדום לב פתאומי הם ספורטאים וחיילים בשל הפעילות הגופנית המאומצת הגורמת להחמרת המחלה.

בקרב אנשים מבוגרים הגורם העיקרי לדום לב הוא התקף לב המוביל לאספקת דם לקויה אל הלב. לפיכך אצל אנשים מבוגרים הסיכון לדום לב קשור בגורמים כמו השמנה, סוכרת, לחץ דם גבוה וכדומה.

גורמי סיכון

בדרך כלל דום לב מופיע באופן פתאומי ללא סימנים מקדימים, ולכן קשה לצפות מראש מי עלול ללקות בדום לב. עם זאת, ישנם אנשים הנמצאים בקבוצת סיכון מוגברת לדום לב. גורמי הסיכון הם: היסטוריה משפחתית, מחלות שונות כגון אפילפסיה ומחלות לב נדירות, התעלפויות בלתי מוסברות, כאבים בחזה ובפרט בעת מאמץ, עייפות וקוצר נשימה בלתי מוסברים, דפיקות לב מואצות וכן הלאה.

לעיתים יופיעו תסמינים מקדימים מספר ימים או שבועות לפני הופעת דום לב כגון סחרחורות, התעלפויות, עייפות, חולשה, לחץ דם בלתי תקין וכדומה. אולם תסמינים אלו יכולים להצביע על בעיות אחרות רבות ולכן קשה לראות בהם נורת אזהרה.

טיפול ומניעה

דום לב הוא מצב חירום המצריך טיפול מיידי. סיכוייו של החולה לשרוד יורדים עם כל דקה שעוברת ולאחר כעשר דקות הם אפסיים. למעשה כבר לאחר כארבע דקות הנזק שנגרם למוח הוא בלתי הפיך בגלל מוות של תאים וסיכויי ההישרדות נמוכים. לפיכך ישנה חשיבות עצומה להזעקת עזרה רפואית מהר ככל הניתן במקרה של חשד לדום לב.

הטיפול המיידי בדום לב הוא החייאה והחזרת פעילות הלב הסדירה באמצעות מכשיר מיוחד הנקרא דפיברילטור. מכשיר זה נותן שוק חשמלי במטרה להפעיל מחדש את המערכת החשמלית.

קשה למנוע דום לב בשל היעדר תסמינים מוקדמים מובהקים. עם זאת, מומלץ אנשים הנמצאים בקבוצת סיכון ולספורטאים מקצועיים לשלול את קיומם של מחלת לב או מום מולד נסתרים. במקרה שהבדיקות אינן תקינות יש לקבל טיפול מונע הכולל נטילת תרופות או השתלת קוצב לב וכן להגביל את הפעילות הגופנית.

ראו גם:
נוכחות בני משפחה בהחייאה – כדאי או לא כדאי?

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן