גזים

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

גזים

גזים הם תופעה נפוצה מאוד, אשר גורמת לסבל רב לאנשים רבים. גזיםהגזים, המצטברים בחלל המעי גורמים לתופעות רבות כמו נפיחות, חוסר נעימות, פליטת ריחות רעים וכו', ולעתים פוגעות מאוד באורח החיים. החשש הגדול ביותר של אנשים רבים הוא פליטת הגזים בחברה, או בזמן לא נוח – מצב הגורם מבוכה רבה.

במקרים רבים, הופעת גזים נלווית גם לסימנים אחרים של הפרעה במערכת העיכול, כמו שלשולים ועצירות. במקרים אלה, חשוב מאוד ללכת לרופא ולבדוק את העניין, ובמקרה הצורך לטפל בבעיה.

יש לציין שגזים הם תופעה טבעית לחלוטין, ובאופן ממוצע כמעט כל אדם מעביר גזים באופן תקין 5-10 פעמים ביום מבלי שהמצב נחשב ללא נורמלי. עם זאת, במידה והגזים גורמים לכאב, ולהפרעה בתפקוד היום יומי יש לבדוק אפשרויות טיפול שונות להקלה על המצב.

הגורמים לגזים

גז במעי נוצר כתוצאה מכך שחיידקי המעי הגס גורמים לתהליך תסיסה המופיע לאחר שהם מעכלים פחמימות. כאשר אנחנו אוכלים, קיימים מרכיבי מזון שונים אשר אינם מתעכלים במעי הדק, ועושים את דרכם למעי הגס. כאשר הם מגיעים לשם, הם פוגשים את חיידקי המעי הגס (חיידקים חשובים מאוד אשר מהווים חלק מהפלורה הטבעית של מערכת העיכול ותורמים רבות לעיכול המזון), אשר מתחילים לעכל אותם.

הביולוגיה של חיידקים אלה כוללת תהליכי תסיסה ושחרור גזים בזמן שהם מעכלים פחמימות, ובדרך זו מגיעים הגזים אל המעי הגס. באופן פרדוקסלי, תהליך יצירת הגזים במעי מופיע דווקא לאחר שאוכלים סוגי מזון בריאים, המכילים כמות גדולה של סיבים.

הסיבים התזונתיים אינם מתעכלים באופן תקין במעי הדק, ולכן עושים את דרכם למעי הגס, שם הם פוגשים את החיידקים אשר מעכלים אותם וגורמים לתסיסה. סיבים תזונתיים כאלה מצויים בעיקר בפירות וירקות, בסוגי מזון "מלאים" ובקטניות, ואכילה מוגזמת שלהם תגרום כמובן להופעת גזים.

הסיבים התזונתיים מהווים את הגורם החשוב ביותר להופעת גזים, אך מלבדם קיימים גורמים נוספים לתופעה:

  • אי סבילות ללקטוז – אנשים רבים סובלים כיום מאי סבילות ללקטוז, המתבטאת בחוסר יכולת לעכל בצורה תקינה חלב ומוצריו. הלקטוז הוא סוג של סוכר המצוי בחלב, אשר דורש אנזים מיוחד (הנקרא לקטאז) על מנת לפרק אותו. אצל אנשים רבים האנזים המדובר חסר, מצב הגורם לכך שהלקטוז מגיע בשלמותו אל המעי הגס, שם מתפרק במרץ על ידי החיידקים וגורם להופעת גזים. הימנעות מאכילת מוצרים המכילים לקטוז, גורמת כמובן להפסקת התופעה.
  • אוויר – קיימים מצבים שונים הגורמים להצטברות אוויר במעיים, מצב הגורם כמובן להופעת גזים. לדוגמא, אכילה מהירה גורמת לכניסת אוויר מוגברת למערכת העיכול ולגזים, וכך גם לעיסת מסטיק, עישון ושתיית משקאות מוגזים.
  • ממתיקים מלאכותיים – בעידן בו מנסים להימנע ככל שניתן מצריכת סוכרים, אנשים רבים משתמשים בממתיקים מלאכותיים. חומרים אלה אינם בריאים כמובן, ועלולים בין היתר לגרום לגזים במערכת העיכול. מכיוון שאלה חומרים שאינם מתעכלים (ועל כן ערכם הקלורי הוא אפסי), הם גורמים לתהליכי תסיסה במעי הגס אשר גורמים כמובן לגזים. אנשים רבים סובלים מגזים כתוצאה משימוש בממתיקים מלאכותיים, והפסקת השימוש בהם עוזרת מאוד להפסקת הגזים.
  • בעיות רפואיות נוספות – גזים במערכת העיכול יכולים גם להעיד על בעיות רפואיות חמורות יותר, כמו חסימת מעי, הפרעות מכניות של המעיים, פוליפים וגידולים במעי הגס, דיברטיקולי, מחלת מעי דלקתית (כמו מחלת כרוהן או קוליטיס כיבית) ומצבים נוספים. ולכן, הופעה כרונית של גזים אשר לא חולפים גם לאחר שינויים תזונתיים, מחייבת בירור גסטרואנטרולוגי מקיף.

הימנעות מגזים

באופן כללי, רוב המקרים של הופעת גזים קשורים לתזונה, ולכן שינויי התזונה יכולים לסייע לאנשים רבים להפחית באופן משמעותי את הגזים. לאנשים הסובלים מגזים מומלץ להפחית אכילת מזונות עשירים בסיבים, להימנע באופן מוחלט מממתיקים מלאכותיים ולהשתדל לאכול ארוחות קטנות וקלות. כמו כן, עם הזמן אפשר ללמוד להכיר את הגוף, ולהבין אילו סוגי מזון גורמים להופעת הגזים ולהימנע מאכילתם.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן