על יתרונותיו של הברזל לבריאות הגוף

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

על יתרונותיו של הברזל לבריאות הגוףאמנם הברזל הוא מהיסודות הנפוצים ביותר בטבע, אך בגוף האדם ניתן למצוא כמויות קורט של ברזל בלבד.

רוב רובו של הברזל בגוף האדם ממוקם בטבעת של גרעין ה- Heme המופיעה במגוון חלבונים ובראשם ההמוגלובין, כשבין היתר מדובר על חלבונים נוספים כמו למשל המיוגלובין, הציטוכרומים, קטלאזה ועוד. הברזל מהווה בנוסף לכך גם חלק מהאנזימים האחראים לנשיאת הגופרית והנחושת.

לפיכך, ניתן להבין כי מדובר על מינרל בעל חשיבות עצומה לבריאות ולאור זאת אין זה פלא שמחסור בברזל יכול לבוא לידי ביטוי במגוון רחב של תסמינים חמורים ואף להוביל למוות. עם זאת, יש לציין כי גם רמה גבוהה מדי של ברזל בדם עלולה להוביל למצב של מסוכן שנקרא הרעלת ברזל.

כיצד מתבצעת הבקרה על משק הברזל בגוף האדם?

התפריט היומי הממוצע של האדם המערבי מכיל בין עשרה לעשרים מיליגרם ברזל סך הכול, אך רק בין חמישה לעשרה אחוז מהכמות הזו אכן נספגים בסופו של דבר במעי הדק. רוב רובו של הברזל שמקורו במזון הוא ברזל תלת ערכי, אך על מנת שהברזל יוכל לחדור לתאי המעי הדק, עליו להפוך לברזל דו ערכי. ההמרה של הברזל מתלת ערכי לדו ערכי מתבצעת על ידי אנזים מיוחד הנקרא Ferric Reductase המצוי על אפיתל המעי.

בתאי המעי עצמם הברזל יכול להיאגר כשהוא קשור לפריטין או להיכנס למחזור הדם. ישנו מגוון רחב של חומרי מזון כמו למשל חומצות אמינו, סוכרים ובמיוחד ויטמין C, היוצרים תלכידים מסיסים יחד עם הברזל המסייעים להגברת יכולת הספיגה של הברזל מהמזון. לעומת זאת, חומרים אחרים היוצרים תרכובות בלתי מסיסות עם הברזל, פוגעים באיכות הספיגה שלו מהמזון.

חומרים כאלו הם למשל פוספאטים המצויים בשפע במוצרי חלב או ביצים, פיטאטים, הנמצאים בשפע בירקות ופוליפנולים כמו לדוגמה חומצה טאנית שניתן למצוא בתה.

ברזל שמקורו במזון מן החי נספג בצורה יעילה יותר

כאשר אנו צורכים ברזל שמקורו בבשר או בדגים, גרעין ה- Heme שבמרכז הטבעת הפוליפפטידית המקיפה אותו משתחרר ממנה ונספג בשלמותו בתאי המעי. בתוך תאי המעי טבעת הפורפירין שבהמוגלובין מתבקעת והברזל משתחרר ממנה. מדובר על תהליך יעיל יותר בהשוואה לתהליך הספיגה של הברזל שמקורו במזון מן הצומח. תהליך זה לא מושפע מחומרי מזון אחרים ולפיכך צריכה של ברזל שמקורו במזון מן החי נחשבת לאיכותית ורצויה יותר.

מה הן ההמלצות לצריכת ברזל?

לפי ההמלצות של המכון האמריקני לבריאות, ה- IOM, בין הלידה לגיל חצי שנה יש לצרוך 0.27 מ"ג ברזל ליום, בין גיל שבעה חודשים לגיל שנה מומלץ לצרוך אחד עשר מ"ג ליום, מגיל שנה עד גיל שלוש ה- RDA לצריכת ברזל עומד על שבעה מיליגרם ליום, בין גיל ארבע לגיל שמונה שנים הצריכה היומית המומלצת עומדת על עשרה מיליגרם ברזל ואילו בין גיל תשע לגיל שלוש עשרה הצריכה היומית המומלצת עומדת על שמונה מיליגרם.

לאחר גיל שלוש עשרה ההמלצות לצריכה יומית משתנות בין המינים. כך לדוגמה בנים בני ארבע עשרה עד שמונה עשרה שנים מומלצים לצרוך אחד עשר מיליגרם ברזל ליום בלבד בעוד שבנות בגילאים אלו מומלצות לצרוך כמות של חמישה עשר מיליגרם ברזל ליום וזאת בשל האובדן של הברזל בווסת.

באופן דומה, גברים בני תשע עשרה ומעלה מומלצים לצרוך מדי יום שמונה מיליגרם של ברזל, אך נשים מעל גיל תשע עשרה ועד גיל חמישים מומלצות לצרוך כמות גבוהה יותר העומדת על שמונה עשר מיליגרם ליום. הכמות המומלצת משתנה גם במהלך ההריון ובהנקה, כשבזמן ההריון הכמות המומלצת לצריכה יומית היא הגבוהה ביותר ועומדת על עשרים ושבעה מיליגרם.

אילו מצבים עלולים להוביל לחסר בברזל?

במידה והצריכה של הברזל נמוכה יותר מהרמה הנדרשת לצורך יצירה של תאי דם אדומים, מאגרי הברזל של הגוף עלולים להידלדל וכתוצאה מכך מתפתחת מחלת האנמיה. למעשה, חסר בברזל מהווה נכון להיום את המפגע התזונתי השכיח והנפוץ ביותר בבני אדם ומהווה את הגורם העיקרי לאנמיה. כך למשל בארצות הברית כעשרה אחוז מהנשים בגיל הפוריות סובלות מחסר בברזל ואילו שני אחוז מהגברים סובלים ממחסור בברזל.

הגורמים העיקריים לחסר הם דימום ווסתי בנשים ודימום מדרכי העיכול בגברים. בנוסף לכך, צרכים מוגברים לברזל אם כתוצאה מהריון או הנקה ואם כתוצאה מהתפתחות מהירה של הגוף בילדים יכולים להוות בהחלט גורם סיכון להתפתחות חסר בברזל. מעבר לכל הגורמים הנ"ל, חסר בברזל יכול להתפתח גם בקרב אנשים הנוהגים לתרום דם באופן תדיר, בקרב אנשים הסובלים ממחלות ספיגה, שלשולים כרוניים, טחורים או דימומים במעי.

מה הם התסמינים של חסר בברזל?

התסמינים האופייניים לחסר בברזל הם קוצר נשימה, עייפות ניכרת וחולשה מוגברת, חיוורון, טשטוש בהכרה, נשירת שיער, נטייה לרגזנות, דיכאון, ירידה בתפקוד של מערכת החיסון, פצעים בצדי הפה, תסמונת רגליים חסרות מנוחה, ציפורניים שבירות ועוד. חסר בברזל בתקופת הילדות עלול להוביל לבעיות בהתפתחות, פגיעה ביכולות הקוגניטיביות ובהישגים האקדמיים.

אילו מאכלים מכילים ברזל?

הברזל שמקורו במזונות מן החי מכונה Heme ואילו הברזל שמקורו במזון מהצומח נקרא non-heme. כפי שציינו, הברזל שמקורו במזון מן החי נספג פי 2-3 טוב יותר בהשוואה לברזל שמקורו במזון מן הצומח. בין היתר ניתן למצוא כמויות גבוהות יחסית של ברזל בביצים, כבד, טחול בקר, סרדינים, צדפות, עדשים, קטניות, דגנים ועוד.

מומלץ ביותר לאכול מזונות המכילים ברזל בשילוב עם מזונות המכילים שיעור גבוה של ויטמין C המסייע לספיגת הברזל, תוך הימנעות משילוב בין מזונות המכילים ברזל עם מזונות הפוגעים בספיגתו או משקאות העלולים לפגוע בספיגה שלו כמו למשל קפה ותה.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן