בדיקת דופלקס (דופלר)

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בדיקת דופלקס

בדיקת דופלקסהבדיקות הרפואיות שניתן לבצע הולכות ומשתכללות עם השנים והמגוון שלהן גדל בהתאם. אחד הדברים הנפלאים בטכנולוגיה שקיימת ומתפתחת הוא שהיא מאפשרת לנו לבצע בדיקות שמדמות את האיברים הפנימיים שלנו ואת כלי הדם מבלי צורך לבצע בדיקה פולשנית.

אחד הגילויים החשובים ביותר שתרמו רבות להתפתחות בדיקות ההדמיה היה הגילוי כי ניתן להשתמש בגלי קול ובתכונותיהם על מנת לקבל תמונות ויזואליות של איברים ורקמות. מדובר כמובן על טכניקת האולטרסאונד בה נעשה שימוש רב בבדיקות של איברי הבטן, בדיקות של הלב (אקו לב) וכן בדיקות הדמיה של כלי דם הלוא הן בדיקות הדופלקס.

מהי בדיקת דופלקס?

בדיקת דופלקס, או דופלר כפי שהיא מכונה לפעמים היא בדיקה המשלבת שימוש בגלי אולטרסאונד שהם גלי קול יחד עם דופלר שהוא מכשיר המסוגל למדוד מהירות זרימה. השילוב של שתי הפונקציות הנ"ל מאפשר לבדוק את המבנה של כלי הדם באזורים שטחיים יחסית (רגליים, ידיים, צוואר) ובנוסף את תקינות הזרימה של הדם בכלי הדם העורקיים והוורידיים באזורים הנ"ל.

המכשיר המשמש לבדיקה הוא מתמר שיודע לשלוח גלי אולטרסאונד, שהם גלי קול, אל הרקמה ולקלוט ממנה תגובה. במקרה זה גלי האולטרסאונד פוגעים בתאי הדם שזורמים במהירות מסוימת בתוך כלי הדם ומוחזרים למכשיר במהירות אחרת. המכשיר יודע לעבד את המידע הנ"ל והבודק יכול לדעת על פי התוצאות על מבנה כלי הדם שנבדקו ועל מהירות הזרימה של הדם בתוכם.

מתי מבצעים בדיקת דופלקס?

את בדיקת הדופלקס מבצעים בדרך כלל על מנת לאמוד את תפקודם ותקינותם של כלי דם עורקיים בידיים, ברגליים ובצוואר. מקרים שכיחים שבהם מטופל יופנה לבדיקת דופלקס הינם:
* חשד לקיום טרשת בעורקי הרגליים- במקרה של כאבים בשרירי הרגליים בזמן פעילות גופנית.
* חשד לקיום של קריש דם בורידי הרגליים העמוקים- כאשר ישנם כאבים או בצקת ברגל אחת בלבד.
* חשד לאי ספיקה ורידית– באה לידי ביטוי בורידים בולטים וכואבים בשוקיים.
* קיום אוושה בעורקי הצוואר.
* לאחר שבץ מוחי או אירוע מוחי חולף אדם יופנה לבדיקת דופלקס של עורקי הצוואר כדי לחפש מקור לקריש דם.
* לצורך מעקב לאחר ניתוח או באופן כללי אחר ממצא בעורקי הצוואר.

מהלך הבדיקה

הבדיקה איננה כרוכה בכאב או חשיפה לקרינה שעלולה לסרטן ואיננה אמורה לגרום לנזק כלשהו. אין צורך בהכנות מיוחדות לקראת הבדיקה ואין צורך בהרדמה או אלחוש במהלך הביצוע שלה.
במסגרת הבדיקה הטכנאי שמבצע אותה יבקש מהמטופל לשכב על מיטה. הטכנאי מורח על המתמר שמקרין את גלי האולטרסאונד ג'ל שמטרתו ליצור תווך טוב יותר להעברת גלי הקול. אותו ג'ל ימרח גם על האזור הנבדק- ידיים, רגליים או צוואר.
לאחר מכן הבודק יניח את המתמר על האזור הנבדק ויניע אותו בכיוונים שונים ויצלם תמונות של הממצאים.
הבדיקה אורכת לרוב דקות ספורות ואינה כרוכה באי נעימות כלשהי (פרט למגע הג'ל הקר על העור).
במקרים נדירים נצפתה תגובה אלרגית לחומר שנמצא בג'ל אולם אלה הם מקרים ספורים בלבד. ככלל אין סיכונים כלשהם לבדיקה.

לאחר הבדיקה

לאחר ביצוע הבדיקה אין צורך בהמתנה או השגחה והמטופל יכול להשתחרר לביתו או למקום עבודתו ללא כל בעיה. ניתן בהחלט לנהוג לאחר הבדיקה או לבצע כל פעילות אחרת.
הבדיקה עצמה נשלחת לרופא מומחה בהדמיה לצורך פענוח. לאחר שהבדיקה עוברת פענוח התוצאות יגיעו אל הרופא שהפנה לבדיקה ובהתאם לממצאים יינתנו המלצות להמשך טיפול.

תוצאות תקינות של הבדיקה מעידות על מבנה ותפקוד תקין של כלי הדם שנבדקו. תוצאות שאינן תקינות יכולות להעיד על חסימה בכלי הדם או על בעיה מבנית כלשהי. כל בעיה דורשת התייחסות נפרדת שיכולה לנוע החל משינויים באורח החיים כמו הפסקת עישון וביצוע פעילות ספורטיבית ועד לצורך בביצוע פעולות פולשניות כדי לתקן כלי דם פגומים או להוציא מתוכם קרישים.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן