בדיקות דם לאבחון בעיות רפואיות

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בדיקות דם הם אחד ההליכים הרפואיים הנפוצים ביותר, בדיקות דםאשר מתבצעים כל יום במוסדות רפואיים רבים. במהלך הבדיקה, נוטלים דגימת דם מהמטופלים ושולחים אותה למעבדה לשם ביצוע בדיקות מסוגים שונים. בדיקות הדם מאפשרות לצוות הרפואי לקבל מידע רב, אודות כדוריות הדם השונות, מאזן האלקטרוליטים, תפקודי כבד וכליה, רמת הכולסטרול, רמת הורמוני התריס, תפקודי קרישה וכו'.

לפני ביצוע הבדיקה, הרופא מזמין את הבדיקות הרלוונטיות, ותוך מספר שעות יכול ברוב המקרים לקבל את התשובות ולהתאים אותן לטיפול במטופל. בדיקות דם הם כלי חשוב ביותר למעקב אחר חולים וכבדיקת סקר לגילוי מחלות.

סוגי בדיקות דם

הסוגים החשובים של בדיקות הדם הם:

  • ספירת דם – הבדיקה השגרתית והפשוטה ביותר אשר מספקת מידע אודות ספירת כדוריות הדם השונות. באמצעות ספירת הדם ניתן לראות מצבים של עליה ברמת תאי הדם הלבנים המרמזת על מצבים דלקתיים, ירידה ברמת תאי הדם האדומים המרמזת על אנמיה ושינויים במספר הטסיות.
  • ביוכימיה – בדיקה המספקת את רמת האלקטרוליטים בדם (נתרן, אשלגן, סידן וכו'), רמת הגלוקוז, תפקודי כליה (על ידי קריאטינין ואוריאה), תפקודי כבד (על פי AST, ALT, ALKP, GGTP), אלבומין ועוד. זוהי בדיקה חשובה ביותר, אשר מתבצעת באופן קבוע על מנת לאזן אלקטרוליטים ולעקוב אחר תפקודי הכבד והכליה.
  • תפקודי קרישה – בדיקה חשובה ביותר אשר מספקת מידע בנוגע לתפקודי הקרישה במסלולים השונים. בדיקה זו חיונית לחולים אשר משתמשים בקומדין וצריכים להיות בניטור מתמיד של תפקודי הקרישה, ולחולים לפני ניתוח או פרוצדורות פולשניות מסויימות.
  • פרופיל שומנים בדם – פרופיל השומנים כולל בדיקת כולסטרול (LDL ו-HDL) וטריגליצרידים, ובזכות בדיקה זו ניתן להתריע מפני רמות גבוהות של שומנים בדם ולהתחיל טיפול בהתאם.
  • סרולוגיה למחלות – במקרים רבים מבצעים בדיקות לסרולוגיה למחלות שונות. בדיקות אלה מזהות נוגדנים למחלות, שבאמצעותם ניתן לקבוע האם המטופל חולה במחלה, חלה בה בעבר או מחוסן כנגדה. בדיקות סרולוגיה מתבצעות למחלות זיהומיות מסוגים שונים, כמו HIV, הפטיטיס B ו-C ומחלות נוספות.
  • בדיקת הורמוני תריס – בדיקה חשובה ביותר אשר מספקת מידע על פעילותה של בלוטת התריס. בזכות הבדיקה ניתן להתחיל טיפול תרופתי בתרופות כמו אלטרוקסין או לעקוב אחר פעילות יתר של הבלוטה.
  • בדיקות נוספות – קיימות בדיקות נוספות כמו לויטמין B12 או B1, ברזל, ויטמין D וכו'.

אילו מחלות ניתן למנוע בזכות בדיקות דם שגרתיות

בדיקות הדם חשובות מאוד מכיוון שהן מאפשרות לאבחן מחלות שונות ולמנוע מחלות אחרות באמצעות דקירה אחת קטנה. מלבד המחלות השונות שהוזכרו, ביצוע בדיקות דם באופן שגרתי יכול לסייע לגילוי של מחלות שונות כמו:

  • סוכרת – רמת הגלוקוז בדם יכולה לרמז על מחלת הסוכרת או על מצב טרום סכרתי. במידה והבדיקה נלקחה בצורה נכונה ובצום, רמת גלוקוז גבוהה מדי (מעל 100) דורשת המשך בירור לאבחנת סכרת וטיפול במידת הצורך.
  • מחלות לב וכלי דם – רמת כולסטרול גבוהה מעלה את הסיכון להופעת מחלות לב וכלי דם כמו התקף לב או שבץ מוחי. רמה גבוהה מדי של כולסטרול מסוג LDL (הכולסטרול "הרע") או רמה נמוכה של HDL (הכולסטרול "הטוב") דורשת במקרים רבים טיפול בסטטינים להורדת רמת הכולסטרול, אשר יכולה לסייע באופן משמעותי להורדת הסיכון למחלות המדוברות.
  • מצבים רפואיים אחרים הדורשים בירור נוסף – מקרים של הופעה של עליה ברמת תאי הדם הלבנים (לויקוציטוזיס), שינויים בתפקודי הכבד או הכליה והפרעות אלקטרוליטריות מסוגים שונים יכולה לרמז על מצבים רפואיים רבים, ולכן דורשת בירור מקיף.

סיבוכים וסיכונים של בדיקות דם

באופן כללי, בדיקות הדם בטוחות מאוד ואינן גורמות לסיבוכים משמעותיים. במידה ומבצעים את הבדיקה על ידי בודק מיומן, אין כל סיבה להופעת סיבוך כלשהו מלבד הדקירה עצמה. במקרים מסויימים, בהם מדובר בנבדקים רזים מאוד, חלשים וללא ורידים בולטים, יכולה להישאר המטומה ("סימן כחול") באזור נטילת הבדיקה אשר תעבור תוך מספר ימים.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן