בדיקת ציסטוגרפיה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

בדיקת ציסטוגרפיהבדיקת ציסטוגרפיה היא בדיקה שמטרתה להדגים את דרכי השתן, הכוללות את שלפוחית השתן, השופכנים והשופכה. בבדיקה זו ניתן לזהות למשל היצרות בשופכה, להדגים את המבנה של שלפוחית השתן ולברר אפשרות של רפלוקס בדרכי השתן, בעיה הבאה לידי ביטוי בחזרה של שתן מהשופכנים לשלפוחית השתן.

בנוסף לכל זה, ניתן בעזרת ציסטוגרפיה לאבחן או לשלול קרעים או חורים בשלפוחית השתן, פיסטולה בדרכי השתן, אבנים בדרכי השתן, סעיפים בשופכה או בשלפוחית השתן, גידול ממאיר בשלפוחית השתן ועוד.

כיצד מתבצעת הבדיקה?

מאחר ולצורך ביצוע הבדיקה יש להחדיר לשופכה של הנבדק קטטר, עליו ראשית להוריד את מכנסיו ותחתוניו, כאשר לפני הבדיקה יש לרוקן את שלפוחית השתן. לאחר מכן, יש לשכב על מיטת הבדיקה, כאשר לפני הכנסת הקטטר לפתח השופכה, יבוצע ניקוי של פתח השופכה למניעת חדירה של זיהומים לדרכי השתן.

הקטטר יוחדר במעלה דרכי השתן עד לשלפוחית השתן ולאחר שיגיע לשלפוחית השתן, יוזרם דרכו חומר ניגוד ישירות לשלפוחית השתן. כשהשלפוחית מלאה והנבדק חש כי הוא צריך להתרוקן, יוציא הרופא את הקטטר והנבדק יתרוקן לתוך מיכל ייעודי במיטת הבדיקה בזמן שיבוצע שיקוף רנטגן.

כמו כן, ייתכן מאוד שיבוצעו צילומי רנטגן עוד לפני ההתרוקנות, כאשר לא אחת מתבקש הנבדק למקם את עצמו במספר תנוחות על מנת שניתן יהיה לצלם את שלפוחית השתן ודרכי השתן ממספר זוויות.

סך הכול הבדיקה נמשכת בין חצי שעה לשעה לכל היותר וכרוכה באי נעימות קלה בלבד, בעיקר בזמן ההחדרה של הקטטר ובזמן ההזרמה של חומר הניגוד לשלפוחית השתן. מעבר לזה, תיתכן תחושת צריבה קלה בפתח השופכה לאחר הבדיקה, בזמן ההתרוקנות.

מה הם הסיכונים הכרוכים בבדיקה?

הסיכון העיקרי של הבדיקה הוא התפתחות של זיהום כתוצאה מהחדרת הקטטר לדרכי השתן. הזיהום יכול לבוא לידי ביטוי בין היתר בתחושת צריבה או כאבים בזמן מתן שתן, חום גבוה, צמרמורות ועוד. לפיכך, חום גבוה שלא יורד לאחר 48 שעות מסיום הבדיקה, מחייב התערבות לטיפול בזיהום באמצעות אנטיביוטיקה.

כמו כן, לא אחת לאחר הבדיקה הנבדק יסבול מדימום בזמן מתן שתן, אך מדובר בתופעה נורמלית לחלוטין. לעומת זאת, אם הדימום לא נפסק 48 שעות לאחר הבדיקה, יש לפנות לרופא שביצע את הבדיקה לבירור.

כיצד יש להתכונן לבדיקה?

חשוב מאוד לדווח לרופא בכל מקרה של זיהום בדרכי השתן, שכן אדם הסובל מזיהום בדרכי השתן לא יכול לעבור את הבדיקה וחייב להמתין עד להחלמה מלאה. כמו כן, לפני הבדיקה ניתן טיפול מונע למניעת זיהום בדרכי השתן, הניתן לכלל הנבדקים. מעבר לזה, יש לדווח לרופא במקרה של רגישות ליוד, על מנת למנוע תגובה שלילית על ידי מתן של סטרואידים. לרוב, לא נהוג לבצע את הבדיקה אם הנבדקת מניקה או בהריון.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן