אפטות בפה – פצעים מציקים בפה ובלשון

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אפטה היא פצע בפה המופיע ללא סימנים מקדימים ונפוץ מאוד אצל ילדים ומבוגרים. האפטות גורמות לפצעים כיביים כואבים ביותר המופיעים על הלשון ובחלל הפה. כתוצאה מהאפטות נוצר קושי רב בדיבור ובאכילה, ובדרך כלל לאחר מספר ימים הפצע נעלם והמצב חוזר לקדמותו.

הכיבים השטחיים בדרך כלל מופיעים בחלק הפנימי של השפתיים או על הלשון, ולכן גורמים לקושי רב בתפקוד היום יומי ולסבל מתמשך. המצב נמשך כך מספר ימים, אך עם זאת ניתן לטפל באפטות ולהקל על הכאב בקלות יתרה על ידי טיפול מקומי המבוצע על ידי תכשירים שונים.

סוגי אפטות

אפטות מתחלקות לאפטות גדולות ואפטות קטנות, ולפי גודל הכיב ניתן להעריך את חומרת המצב והאם יש צורך בטיפול. כיבים קטנים הם בגודל של עד 5 מילימטרים, ולמרות הכאב הרב אינם דורשים טיפול. לעומתם הכיבים הגדולים הם מצב קצת יותר קשה שדורש טיפול מקומי ובמקרים חריגים עלול גם להסתיים בצלקת.

הסיבות להופעת אפטות

אפטות בפה יכולות להופיע בגלל מגוון סיבות, וברוב המקרים קשה מאוד "לשים את האצבע" על הגורם העיקרי למצב. הכיבים הלא נעימים מגיעים בהתקפים, שבדרך כלל כוללים יותר מכיב אחד ונפוצים יותר אצל נשים.

מצבים כמו חוסר בברזל המאפיין נשים רבות, או חוסר בויטמין B12 וחומצה פולית עלולים להחמיר את הופעת האפטות בפה. כמו כן, מחלות נגיפיות של דרכי הנשימה או נגיפי ההרפס בשפתיים, מחלות סיסטמיות כמו מחלת קרוהן או מחלות אוטואימוניות מגבירות גם כן את הסיכון להופעת האפטות בפה.

במקרים אחרים, ה"טריגר" להופעת האפטות הוא לחץ נפשי, והתלקחות ההתקפים מופיעה לאחר סטרס ממושך. כמו כן, אסור לשכוח שגם היגיינת פה לקויה עלולה להוביל להתפתחות אפטות, והן אופייניות מאוד לאחר שימוש בכלים לא נקיים או צחצוח שיניים לא יעיל.

ברוב המקרים לא ידועה הסיבה המקורית להופעת האפטות, אך במקרים בהם התלקחויות התקפי האפטות מוגברות ומופיעות מספר פעמים בשנה, יש להעמיק את הבירור ולהבין את הסיבה המקורית לבעיה.

הכאב בזמן אפטות בפה

אפטות בפה גורמות לכאב בלתי נסבל המפריע מאוד למהלך האכילה והדיבור. אנשים הסובלים מאפטות מתקשים מאוד לדבר, סובלים מכאב רב בזמן ניסיונות הדיבור ולרוב לא מצליחים לבטא את המילים השונות בצורה מושלמת. בנוסף, אפטות גורמות לקושי רב לאכול, ובמקרים חריפים כלל לא מאפשרות להפעיל את הפה לצורך מטרה זו.

מלבד הכאב, אפטות עלולות לגרום להתנפחות בלוטות הלימפה הצוואריות, חולשה רבה ולעתים גם חום. אצל ילדים המצב עלול להוביל גם לתת תזונה, וזאת בגלל הסירוב המוחלט שלהם לאכול בשל הכאב הבלתי נסבל. האפטות בפה נמשכות בדרך כלל 10 ימים, ונעלמות ללא טיפול. עם זאת, בשל הכאב הרב פעמים רבות נוטים לטפל באפטות באופן מקומי ובכך מקצרים את משך הופעת הכיבים הלא נעימים.

טיפול באפטות בפה

אפטות בפה הן מצב לא נעים, ואין צורך לסבול מהם – ניתן בקלות רבה לטפל באפטות בעזרת משחות שונות ותכשירים מקומיים. משחות אלחוש מקומיות עוזרות באופן משמעותי להפחתת הכאב הנגרם מהאפטה, ושימוש בתכשירים כמו אפטגון ג'ל יכולים לעזור באופן משמעותי להקלה על המצב.

כמו כן, גרגור מי מלח או שטיפת הפה במי פה יכולים גם כן להקל על הכאב הרב ולהפחית את הסימפטומים הנגרמים כתוצאה מהאפטות. באופן כללי, ניתן למנוע את הופעת האפטות על ידי שמירה על היגיינת פה נכונה – חשוב מאוד להקפיד על שימוש בכלי מטבח נקיים, לא להכניס ידיים מלוכלכות לפה ולשמור על חניכיים בריאות ונקיות.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן