נדודי שינה

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

נדודי שינה

נדודי שינהנדודי שינה או אינסומניה בשמם הרפואי, היא הפרעת שינה המאופיינת בקושי להירדם וקשיי שינה.

אנשים עם נדודי שינה מתלוננים על קושי להירדם ונוטים להתעורר לעיתים קרובות בלילה. כמו כן, מתעוררים מוקדם מדי בבקרים וחשים עייפות בעת היקיצה.

אינסומניה עשויה לגרום לחוסר תפקוד בעבודה לפגוע בכושר הריכוז, בביצועים ובזיכרון. כמו כן, נקשרת למצב רוח ירוד ועשויה לפגוע בבריאות ובתקשורת החברתית.

מספר שעות השינה להן זקוק הגוף משתנות מאדם לאדם. רוב המבוגרים זקוקים לשבע עד שמונה שעות שינה, כאשר ההתייחסות היא לשינה רצופה. מבוגרים רבים חווים אינסומניה בשלב כלשהו במהלך חייהם, בגין תקופת לימודים ומבחנים, תקופות של לחץ בעבודה או מתחים במשפחה, אם כי אצל האחרים התופעה הינה כרונית.

סוגים של נדודי שינה

קיימים שני סוגים של אינסומניה: נדודי שינה ראשוניים ונדודי שינה משניים.

נדודי שינה ראשוניים אינם מתקשרים באופן ישיר למחלות ומצבים רפואיים שונים ואילו נדודי שינה משניים מתייחסים לקשיי שינה החלים בעקבות שינוי במצב הבריאותי כמו אסטמה, דיכאון, דלקת פרקים, סרטן, או צרבת. כמו כן, מתרחשים בגלל תחושת כאב, שימוש בתרופות, או שימוש בחומרים אחרים כמו אלכוהול.

גורמים לאינסומניה

הסיבות הנפוצות לנדודי שינה הן מתח, חרדה, דיכאון, מחלות ובעיות רפואיות, שינויים החלים בסביבה, הרגלי שינה גרועים, שימוש בתרופות מסויימות וחומרים כמו קפאין, ניקוטין ואלכוהול. בנוסף לכך, הנטייה לאכול בשעות מאוחרות של הערב, גורמת לתחושת כבדות וחוסר נוחות הקדמות אינסומניה.

נדודי שינה ותהליך ההזדקנות הטבעי

נדודי שינה הם תופעה הנפוצה יותר בקרב מבוגרים וקשישים בפרט. אנשים מבוגרים חווים שינויים בדפוסי השינה בעקבות רגישות גוברת לגירויים מהסביבה כמו רעש. כמו כן, השעון הביולוגי משתנה.

שינויים במצב בריאותי המלווים בכאב כרוני המאפיינים דלקות פרקים או בעיות גב, כמו גם דיכאון, חרדה ומתח יכולים להשפיע על השינה אצל קשישים. בעיות רפואיות כמו קשיי נשימה עשויים לגביל את השינה הרציפה. שימוש בתרופות מרשם רבות, מגביר את הסיכוי לנדודי שינה אצל מבוגרים.

מהם התסמינים?

תסמינים של נדודי שינה כוללים: קושי להרדם בלילה, התעוררות משינה, תחושת חוסר נינוחות במהלך היום, עייפות כללית, עצבנות, בעיות ריכוז או זיכרון, חוסר סבלנות, נטייה לתאונות, כאבי ראש ושינויים בפעילות של מערכת העיכול.

אנשים הסובלים מאינסומניה מציינים כי נדרש להם זמן רב יותר כדי להירדם, וחווים קשיי שינה מעל לשלושה לילות, במהלך השבוע. כאשר נדודי השינה פוגעים בתפקוד היומי, מומלץ לפנות לייעוץ רפואי כדי לאבחן את הגורם לתופעה ולקבל טיפול מתאים. הרופא עשוי להפנות את המטופל למעבדת שינה לצורך המשך האבחון.

איך מאבחנים אינסומניה?

אדם הסובל מנדודי שינה צריך לפנות לייעוץ רפואי לצורך אבחון ואיתור הגורמים. הרופא עשוי לבצע בדיקה גופנית כללית, לערוך תשאול רפואי כללי. הרופא עשוי להמליץ למטופל לנהל יומן שינה במהלך השבוע. במקרים אחדים, הרופא מפנה את המטופל למעבדת שינה המתמחה בתחום.

טיפול והתמודדות עם נדודי שינה

הטיפול עשוי לכלול שילוב של שינויים באורח החיים, טיפול תרופתי ואמצעים נוספים. שינויים באורח החיים כוללים המנעות מביצוע פעילות גופנית טרם השינה, טיפול פסיכולוגי, טכניקות להרפיית שרירים, ביופידבק וטיפול באמצעות תרגילי נשימה.

טיפול תרופתי כולל שימוש בתרופות כמו זאלפלון, אסזופיקלון, זולפידם או רמלטאון. הרופאים אינם ממליצים על שימוש בתרופות לטיפול באינסומניה לטווח הארוך אם כי קיימות תרופות מרשם המאושרות לטיפול ממושך.

כידוע שימוש באנטי היסטמינים עשויי לגרום לטטשטוש ולפגוע באיכות השינה. במקרים בהם תופעות לוואי אלה מופיעות, חשוב להתייעץ עם הרופא בנוגע להמשך השימוש בהם.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן