אבנים בכליות – אבחון וטיפול

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

אבנים בכליות

אבנים בכליותאבנים בכליות הן, למעשה, גבישים של מינרלים המסיסים בשתן. בדרך כלל האבנים נוצרות בתוך הכליה או בתוך היורתר (הצינור שמוביל את השתן מהכליות אל עבר שלפוחית השתן).

לאבנים בכליות אין גודל קבוע, הן יכולות להופיע בגודל של גרגיר חול ממש מזערי ובמקרים מסוימים יכולות האבנים להגיע לגודל של ענב או עגבניית שרי. בדרך כלל האבנים זורמות בשתן מבלי שנרגיש בהן.

ברגע שהאבן עולה על גודל של שני מילימטרים היא הופכת מסוכנת ועלולה לגרום לחסימה של צינור השופכה, מה שמוביל להרחבת הצינור, חסימת מעבר השתן וכאב חזק (קוליק) מלווה בעוויתות באזור המותניים, הבטן התחתונה והמפשעה.

כאבי הבטן העזים הנגרמים בעקבות אבנים בכליות עשויים לגרום אצל גברים ונשים לבחילות והקאות. במקרים קשים האבן פוצעת את צינור השופכה מה שגורם להופעה של דם בשתן (דלקת בדרכי השתן).

איך נוצרות אבנים בכליות?

ישנם כל מיני סוגים של אבנים בכליות, כאשר כל אבן נוצרת בדרך שונה. הנפוצות שבהן:

  • אבנים בכליות מסוג סידן-אוקסאלט – זוהי האבן הנפוצה ביותר והיא מורכבת מהגביש סידן-אוקסאלט. יש הגורסים כי הגורמים להיווצרות אבנים בכליות מסוג סידן אוקסאלט נעוצים בצריכה מועטה של סידן במזון. זאת אומרת, ככל שצורכים פחות סידן במזון כך מוגברת הפרשת האוקסאלט בכליות וגורמת להתגבשות האבן סידן אוקסאלט.
  • אבנים בכליות מסוג סטרוויט – אבנים אלה מכילות מגנזיום, אמוניום ופוספט. הן נוצרות בעקבות נוכחות חיידקים מסוימים המצויים בשתן וגורמים לפירוק השתנן המצוי בנוזל השתן לאמוניה. כך הן מפחיתות את חומציות השתן, ומגבירות את התגבשותם של אבני הסטרוויט.

אבנים נוספות לא שכיחות בקרב אנשים בריאים בדרך כלל, אך עלולות להופיע בקרב חולי סרטן המטופלים בכימותרפיה, חולים במחלת השיגדון (הפרעה בחילוף החומרים), אנשים הסובלים ממחלות שונות הקשורות לליקויים ברמות הסידן בגוף ואצל חולי כליות.

מדוע נוצרות אבנים בכליות?

לא ידועה על סיבה עיקרית הגורמת להיווצרותן של אבנים בכליות. את מרבית הגורמים להצטברות אבנים בכליות מייחסים לתזונה לקויה, לשהייה ממושכת באזורים עם אקלים חם וחשיפה ממושכת לשמש. בדבר אחד מסכימים כל החוקרים: שתייה בכמות מתאימה עשויה למנוע חזרה של הופעת אבנים בכליות.

אבחון

ברגע שסובלים מאחד או יותר מהתסמינים המאפיינים אבנים בכליות, יש לפנות לרופא לשם ביצוע בדיקות לאיתור אבנים בכליות: בדיקת שתן תרבית שתן, בדיקות דם, הדמית רנטגן של דרכי השתן CT (פרוטוקול אבנים).

טיפול ומניעה

קיימות ארבע אפשרויות טיפול, בהתאם למצב:

  • במצב אקוטי: במקרה בו אדם סובל מכאבים עזים בכליות ואינו יודע בוודאות אם סובל מאבנים בכליות נותנים לו עירוי ומשככי כאבים לווריד. כאשר חולפים הכאבים מפנים אותו לבדיקות מתאימות להמשך טיפול. במקרה בו הכאבים בכליות מלווים בחום המטופל יאושפז באופן מיידי ויטופל בהתאם.
  • טיפול שמרני: טיפול שמרני יינתן לאחר שישנה אבחנה ברורה של אבנים בדרכי השתן ולאחר שהאורולוג בדק ומצא כי קיים סיכוי גבוה לכך שהאבן תיפלט בלי טיפול כירורגי. טיפול שמרני כולל שתייה מרובה וטבליות מסוג חוסמי קולטני אלפא, שתפקידן להרפות את כיווץ השופכן ולזרז את פליטת האבן.
  • התערבות כירורגית: תבוצע במקרים של אבנים קטנות המצויות בשופכן. אבנים שלא נפלטו כעבור חודש או במקרים של אבנים גדולות יותר המצויות בכליות. את סוג ההתערבות הכירורגית קובעים בהתאם לגודל האבן ולמיקום שלה במערכת.
  • טיפול מונע: הטיפול כולל שתייה מרובה, תזונה עשירה בסיבים תזונתיים והימנעות ממזונות עשירים באוקסאלט.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן