בעיות לחץ דם

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

לחץ דם

לחץ דםאחת המחלות השכיחות ביותר באוכלוסיית העולם, היא מחלת לחץ דם גבוה (hypertension). אחד מתוך 18 אנשים חולה ביתר לחץ דם, בעוד שכ-80% מאוכלוסיית העולם החולים ביתר לחץ דם, אינם מודעים או מטפלים במחלתם.

אי ידיעת היות האדם חולה במחלה או אי טיפול במחלה עלול לגרום לסיבוכים וסיכונים קשים, העלולים להידרדר למחלות כרוניות נוספות ובסופו של דבר למוות.

בעזרת מדידת לחץ דם בבית או אצל רופא, יכול האדם לדעת מהו לחץ הדם שלו, האם עומד בטווח הנורמאלי או שהוא גבוה או נמוך מדי. כמו כן, ידיעת גורמי הסיכון ליתר לחץ דם ומניעתם, יכולה להציל את חיי האדם.

מהו לחץ דם?

הלחץ המופעל על דפנות כלי הדם העורקיים בגופנו, נקרא לחץ הדם. לחץ הדם נמדד ביחידות של מילימטר כספית (mm Hg). את לחץ הדם אנו מודדים בעזרת שני ערכים, האחד: לחץ סיסטולי, שהוא הלחץ הנוצר בזמן התכווצות הלב (סיסטולי), זוהי נקודת הלחץ הגבוה ביותר. והשני: לחץ דיאסטולי הוא נקודת הלחץ הנמוכה ביותר, בזמן הרפיית הלב (דיאסטולי).

לחץ דם נורמאלי מוגדר כ-120/80 mm Hg. לחץ הדם בגופנו מושפע באופן טבעי מגורמים שונים, הכוללים: עישון, שתיית אלכוהול, כושר גופני, תזונה, אכילת שומנים ומאכלים הגורמים למצב של יתר כולסטרול בדם, שימוש במלח, מחלות כרוניות (לדוגמא: מחלות בכליות), מתח נפשי, שעות שינה וכדומה.

גורמים אלו ורבים אחרים ישפיעו על לחץ דם ויקבעו באם יהיה גבוה (יתר לחץ דם) או נמוך. כמו כן, ישנם  גורמים גנטיים העוברים בתורשה כמחלות של יתר או תת לחץ דם.

יתר לחץ דם

לחץ דם גבוה ידוע בשם "הרוצח השקט", מפני שאנשים רבים סובלים לאורך שנים מיתר לחץ דם והם אינם מודעים לכך, המחלה מתפתחת לאיטה ומוגדרת ככרונית, ותסמינה לרוב נראים רק לאחר מספר שנים.

יתר לחץ דם פוגע בכלי הדם, ברקמות, בתפקודי כליות, במערכת הלב, ברקמות במוח, בכלי הדם בעיניים ועוד. אי טיפול ביתר לחץ דם עלול להוביל לסיבוכים קשים, כגון: אי ספיקת כליות, מחלות לב, טרשת עורקים, שבץ מוחי ואף מוות.

בשנים האחרונות, ארגון הבריאות העולמי חילק את יתר לחץ דם לדרגות הבאות:

דרגת חומרה                    לחץ דם סיסטולי                לחץ דם דיאסטולי
תקין גבוה                        130-139                          85-90
יתר לחץ דם קל                140-159                          90-99
יתר לחץ דם בינוני            160-179                          100-109
יתר לחץ דם חמור            209-180                          110-119
יתר לחץ דם חמור ביותר  מעל 210                           מעל 120

יתר לחץ דם שלא נגרם עקב גורמים גנטיים, ניתן למנוע בעזרת הפחתת גורמי סיכון, הכוללים: עישון, שתיית אלכוהול, צריכת מלח (נתרן), עודף משקל, חוסר פעילות גופנית, דיאטה לא נכונה, מתח ולחץ נפשי.

כמו כן, לעיתים קרובות האדם חולה ביתר לחץ דם עקב מחלה כרונית אחרת הקיימת בגופו הגורמת לסיבוך של יתר לחץ דם, כגון: גידול בבלוטת יותרת הכליה, חסימה של עורק הכליה, היצרות אבי העורקים ועוד.

יתר לחץ דם מאובחן בעזרת מד למדידת לחץ דם, היסטוריה רפואית, אישית ומשפחתית ותסמינים שונים (כגון: כאבי ראש, הפרעות בתפקודי כליות, מחלות לב וכדומה).
הטיפול ביתר לחץ דם, הוא שילוב של טיפול תרופתי ושינוי אורח חיים, הפסקת עישון ותזונה. הטיפול התרופתי כולל: תרופות משתנות, חוסמי בטא, בולמי סידן, מעכבי ACE ועוד. בנוסף, בכל כמה שנים יוצאות הנחיות כיצד לטפל ביתר לחץ דם.

תת לחץ דם (hypotension)

תת לחץ דם, הוא מצב רפואי בו לחץ הדם נמוך מהטווח הנורמאלי. מצב רפואי זה מתרחש לרוב לאחר דימומים חמורים, הקאות, כוויות, שלשולים, זיהומים, אוטם שריר הלב, תסחיפי ריאה, מחלות גנטיות ועוד.

תסמיני תת לחץ דם כוללים: זיעה קרה, חיוורון, תחושת עייפות, ורטיגו ועילפון. הטיפול לתת לחץ דם הוא טיפול תסמיני וטיפול בבעיה הראשית שיצרה את המצב של תת לחץ דם.

>

לקבלת הצעת מחיר שלא תוכלו לסרב כתבו לנו

פורטל שירותי בריאות בישראל

הפורטל המוביל לשירותי בריאות בישראל- פורטל המקום שבו תקבלו את כל המידע והעדכונים העכשווים בנושאי: ביטוחי בריאות ממלכתי בקופות החולים, בריאות האישה, תזונה, אורח חיים בריא, תינוקות וילדים, גיל הזהב רפואה משלימה ועוד.

אז מה היה לנו בכתבה:

דילוג לתוכן